A kisebbségi kormánybiztos hiányolja a kétnyelvű tájékoztatást - Külhoni Magyarok
Hírek

A kisebbségi kormánybiztos hiányolja a kétnyelvű tájékoztatást

Az illetékes állami és önkormányzati szervek óriási erőfeszítéseket tettek, hogy sikerrel lebonyolítsák az országos Covid-19-tesztelés első körét, azonban számos helyszínen megsértették a kisebbségek nyelvi jogait. Erre Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos figyelmeztetett a közösségi hálón.

„Mérhetetlenül csalódott vagyok, hogy sok falu és város, köztük olyanok is, ahol többséget alkotnak a nemzeti kisebbségekhez tartozók, megfeledkeztek erről a törvényi kötelezettségükről” – írta a kormánybiztos, egyúttal köszönetet mondott azoknak az önkormányzatoknak, amelyek a kisebbség nyelvén is tájékoztattak a tesztelés során.

„Ilyen rendkívüli helyzetekben teljesen természetesnek kellene lennie a kétnyelvűségnek, hiszen az egészség védelmével és emberéletekkel kapcsolatos tájékoztatásról van szó” – hangsúlyozta Bukovszky.

A kisebbségi nyelvhasználati törvény szerint az állampolgárok életét, egészségét, biztonságát vagy tulajdonát fenyegető veszélyre figyelmeztető információkat az államnyelven kívül a kisebbség nyelvén is fel kell tüntetni azokon a településeket, ahol a legutóbbi népszámlálás során a kisebbséghez tartozók aránya elérte a 15 százalékot.

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek