A KMKSZ az ukrán–magyar kishatárforgalom helyreállítását sürgeti - Külhoni Magyarok
Hírek

A KMKSZ az ukrán–magyar kishatárforgalom helyreállítását sürgeti

Az elmúlt napok hírei szerint Magyarország és szomszédai sorra enyhítenek a korábban a koronavírus leküzdése céljából bevezetett szigorú határellenőrzési intézkedéseken. A KMKSZ Ukrajnát is szeretné bevonni a folyamatba. Ennek érdekében Brenzovics László levélben fordult Dmitro Kulebához és Szijjártó Péterhez.

A szlovák és a magyar hatóságok még március 20-án újra megnyitották a komáromi határátkelőt a két ország állampolgárai számára, ami lényegesen leegyszerűsítette a közlekedést és a kapcsolattartást a határ menti térségben. Azóta megoldódott a kishatárforgalom szabályai szerinti közlekedés Magyarország és Ausztria, Szlovénia, valamint Románia között is.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával egyeztetve is felvetette április 14-én, hogy a jelenleg egyetlen – kizárólag a teherforgalom számára nyitva lévő – határátkelőhelyen, Záhonynál tegyék lehetővé a határ mentén élők ingázását. Ez nagy segítséget jelentene a Kárpátalján és az Északkelet-Magyarországon élőknek – tette hozzá.

A magyar külügyek irányítójának felvetésére egyelőre nem érkezett válasz az ukrán fél részéről, ezért Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a napokban levélben fordult Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterhez és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterhez a két ország közötti kishatárforgalom helyreállítását sürgetve.

karpat.in.ua

Kapcsolodó cikkek