A KMKSZ hivatalos magyarázatot kért Forró Krisztán Ukrajnából való kitiltásának okairól - Külhoni Magyarok
Hírek Kárpátalja

A KMKSZ hivatalos magyarázatot kért Forró Krisztán Ukrajnából való kitiltásának okairól

Nyilatkozatban tiltakozott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége Forró Krisztiánnak, a szlovákiai magyar Szövetség párt elnökének Ukrajnából való kitiltása miatt, és az eset kapcsán hivatalos magyarázatot kért az ukrán határőrség országos parancsnokságától.

A KMKSZ Elnöksége felháborodva értesült arról, hogy a kárpátaljai látogatásra tartó Forró Krisztiánt, a Szövetség párt elnökét az ukrán határőrizeti szervek a magyar-ukrán határon feltartóztatták, majd több évre kiutasították Ukrajnából.

A KMKSZ nyilatkozata szerint „a Szövetség levélben kért magyarázatot az Ukrán Határőrség Országos Parancsnokságától a kiutasítás okairól”.

A dokumentum Ukrajna jövője szempontjából rendkívül kontraproduktívnak tartja, hogy az euroatlanti integrációra törekvő országból nagy számban utasítják ki a szomszédos európai uniós és NATO-tagországok politikusait.

Forró Krisztián szerdán számolt be arról, hogy a Záhony-Csap közúti határátkelőn át a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség meghívására Ungvárra tartott, azonban az ukrán határőrizeti szervek nem engedélyezték az Ukrajnába való belépését, és 2023. október 26-ig kitiltották az országból, de ennek okát nem közölték vele.

MTI

Kapcsolodó cikkek