A legjobb körülményeket biztosítja a kicsiknek az új bölcsőde Nyárádszeredában - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

A legjobb körülményeket biztosítja a kicsiknek az új bölcsőde Nyárádszeredában

Felavatták Nyárádszeredában a magyar kormány hozzájárulásával és az erdélyi református egyházkerület támogatásával felépült bölcsődét, amely harminc kisgyereknek nyújt minőségi körülményeket, második otthont.

Az avatóünnepségen Kató Béla református püspök arról beszélt, hogy a hétfői nap témája a gyermek. Az, hogy megtelnek-e azok az óvodák, iskolák és egyetemek, amelyek megnyitásakor remélték, hogy mindig lesznek, akik benépesítsék.

Vannak olyan települések, amelyekben bezárták az óvodák és iskolák ajtaját, és bár a templomokét nem, iskolák nélkül templomok sem lesznek az elkövetkezendő századokban – fogalmazott a püspök, hozzátéve, hogy Nyárádszereda jó példa arra, hogy szükség van az új bölcsődékre.

A gyerekek második otthona

Tóth Sándor, Nyárádszereda polgármestere kétszer-háromszor is megfordult a kolozsvári püspökségen, hogy támogatását kérje az intézmény megépítéséhez. „Nagy nap ez a kisváros életében” – hangsúlyozta a polgármester, aki köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és a református egyházkerületnek a megvalósításért.

A gyerekek második otthonának nevezte az új bölcsődét, amely hamarosan megtelik élettel. Köszönetét fejezte ki Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának az elnöke is a támogatásért, azért, hogy a bölcsőde leveszi a gyerekfelügyelet gondját a szülők válláról, jó körülményeket és minőségi nevelést biztosítva a kicsik számára.

Fotó: Haáz Vince/Székelyhon

Erős közösségre van szükség

„A hagyományokban annyira gazdag Nyárádszeredában, mondhatnánk, hogy szinte könnyű a feladatunk. De ahhoz, hogy igazán könnyű legyen, erős közösségre is szükség van” – fogalmazott az avatóünnepségen Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, aki úgy folytatta, hogy a hagyomány gazdagsága akkor tud igazán továbbélni, ha már egészen pici korban a gyermekek megtanulják azt szeretni, ahhoz ragaszkodni.

Így érdemes igazán dolgozni, ha a közösség felelősségét sikerül nemzedékről nemzedékre átadni – hangsúlyozta Brendus Réka. Az ünnepi avatón a nyárádszeredai elemi iskolások kórusa énekelt, majd a himnusz közös eléneklése után a jelenlevők körbejárták a bölcsődét.

Székelyhon

 

Kapcsolodó cikkek