A lista, amely a magyarságot mentheti meg! - Külhoni Magyarok
Hírek

A lista, amely a magyarságot mentheti meg!

Végéhez közeledik a 2021-es népszámlálás fő szakasza, a március 31-ig tartó, úgynevezett elektronikus rész. Az eddig nyilvánosságra hozott előzetes adatokból az derült ki, hogy a magyarlakta települések részvétele a gyengébbek, vagy kimondottan a leggyengébbek között van, s hogy a magyar közösséget megszólító kampány részvételre buzdító része csődöt mondani látszik.

Magyar vonalon természetesen vannak nagyon jó példák is, bár hozzá kell tennünk, hogy ezek nagy többsége a kisebb településekről érkezik. Ez a hozzáállás példaértékű. Ilyen a csallóközi Dercsika, amely honlapján és facebook-csoportjában(!) folyamatosan tájékoztat arról, hogy a település lakossága milyen arányban vett már részt a népszámláláson.

Amikor megkerestük a falu polgármesterét, Fekete Gábort, a ma7.sk olvasóinak elmondta, hogy ez nem nagy tudomány, hiszen minden településnek hozzáférése van a Statisztikai Hivatal adatbázisához, ahonnét folyamatosan frissíthető a részvételi szám. A falu vezetése aztán ennek függvényében propagálhatja a lakosság körében a kérdőív kitöltésének fontosságát.

Fekete Gábor polgármester azt is elmondta, hogy a Statisztikai Hivatal már most hozzáférhetővé teszi az önkormányzatok számára azt, hogy a település mely háztartásaiban töltötték ki és küldték be az űrlapot.

Nem névre szólóan tudható ez, csak házszámokra lebontva jelzi a lista, hogy az oda bejelentett személyek száma közül hányan vettek már részt – az egyébként kötelező – népszámlálásban.

A polgármester proaktív magatartást folytat, már most jelzi azon házak – címek lakosainak a részvétel fontosságát, akik ezt eddig nem tették meg. Nem várva meg ezzel az úgynevezett „asszisztált” időszak kezdetét, amely során egy szabadon választott hat hetes időszakban (legkésőbb október végéig) a település azok számára biztosít személyes segítséget, akik saját erőből, hozzáférés hiányában, vagy egyéb oknál fogva nem tudtak online kitölteni a kérdőívet.

Ahogy Dercsika első emberétől megtudtuk, az általuk nyárra tervezett hathetes időszakban egy külön személy áll majd a népszámlálással kapcsolatos igények kielégítésekor a falu lakosságának rendelkezésére. Azt is hozzátette, hogy ez az asszisztens nem várja majd meg, hogy egyes lakosok saját kezdeményezésből vegyék fel vele a kapcsolatot, hanem a már véglegesített, „hiányzók listája” alapján megszólít minden olyan lakóhelyet, ahonnét még nem érkezett be a bejelentett lakosoknak megfelelő számú, kitöltött űrlap.

Ez tevékenység, bár apróságnak látszik, óriási segítség lehet a szlovákiai magyarság jövője kapcsán.

A népszavazás eredményei ugyanis tízévre előre meghatározzák, hogy számarányuk alapján miként sorolják be majd egyes törvényi lehetőségeknél a magyarokat. Ha azon települések, amely jelentős magyar lakossággal rendelkeznek, nem hagyják „parlagon” a népszámláláson részt nem vevőket, és például a fentiekben ismertetett módon keresik fel és látják el segítséggel őket, akkor minden egyes így megszólított, magát magyarnak valló lakos a szlovákiai magyarság összességét erősíti a részvételével.

Hozzá kell tennünk, hogy az önkormányzatok leterheltsége már most is nagy és a népszámlálás egy plusz feladat, amelyet el kell végezniük.

Azzal is egyet kell értenünk, amit Fekete Gábor jelzett, hogy kisebb településeken (Dercsika lakossága mintegy 500 fő) az ilyen hozzáállás emberileg is egyszerűbb, hiszen a lakosság kölcsönösen ismeri egymást, ami egy nagyvárosi tömbházban már nem törvényszerű.

Biztosak vagyunk abban, hogy a dercsikaihoz hasonlóan több más magyarok lakta település vezetése is hasonló, aktív módon áll ehhez a kérdéshez. Könnyítsük meg a munkájukat és egyben erősítsük közösségünket, azzal, hogy minél előbb lekerülünk a részt nem vettek listájáról, nem várjuk meg, míg felkeresnek. Vegyünk részt a népszámláláson még ma! Ezt megtehetjük a www.scitanie.sk oldalon, illetve ide vezet a www.nepszamlalas.sk oldalon található hozzáférés is.

Ma7

 

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80