A magyar állam támogatásával épült ovi-sport pályát adtak át Széken - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

A magyar állam támogatásával épült ovi-sport pályát adtak át Széken

A magyar állam támogatásával épült ovi-sportpályát adtak át csütörtökön a néphagyományairól híres Kolozs megyei Szék községben.

A 14,28 millió forintból elkészült pálya lehetővé teszi, hogy az óvodás gyermekek biztonságban és játékos formában tudják elsajátítani a futball, a kézilabda, a röplabda, a tenisz és a tollaslabda alapjait, és a sajátos nevelési igényű gyermekek számára is biztosítja a sportolás lehetőségét.

Az eseményen részt vevő Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos az avató ünnepség után a közmédiának nyilatkozva elmondta: a sportpálya a korábban már felújított széki óvoda mellé épült.

Megjegyezte: a magyar állam óvodafejlesztési programja az egész Kárpát-medencében a magyar nyelv védelmét szolgálja, hiszen a 3-6 éves gyermekek a mesevilágon keresztül találkoznak a magyar anyanyelv mélységével, szépségével, és így kötődnek a magyar kultúrához is. Azt is fontosnak tartotta, hogy a széki óvodás gyermekek „a templom árnyékában” játszhatnak, és a keresztény szellemben nevelkedhetnek.

„A tízparancsolatnál korszerűbb politikai programot ma sem tudnak biztosítani számunkra” – tette hozzá a miniszteri biztos.

Molnár Andrea, az Ovisport Közhasznú Alapítvány elnöke a közmédiának elmondta: a sportpályához eszközkészlet és a pedagógusok felkészítése hozzátartozik.

Megjegyezte, a széki a 485. óvoda, mely az elmúlt tíz évben ilyen sportpályát kapott. Ezzel közel 60 ezer gyermeket mozgattak meg, és 4500-ra tehető azoknak az óvodapedagógusoknak a száma, akik a képzésükben részt vettek. Hozzátette: a pályákat és a módszert nemcsak a Magyarországgal szomszédos országokban használják és alkalmazzák, hanem immár Albániában és Koszovóban is.

Szerdán a partiumi Egriben, Kaplonyban, Csomaközön és Mezőteremen avattak hasonló óvodai sportpályákat.

MTI

Kapcsolodó cikkek