A magyar állam támogatásával megnagyobbított óvodát avattak Csíkszeredában - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program

A magyar állam támogatásával megnagyobbított óvodát avattak Csíkszeredában

A magyar állam támogatásával megnagyobbított és felújított óvodát avattak Csíkszeredában kedden, a pedagógusok világnapján.

A csíkszeredai Kis herceg hosszú programos óvoda épületére 555 négyzetméter hasznos felületű új szintet építettek, így az épület 250 gyermek ellátására vált alkalmassá. A bővítés és felújítás 155 millió forintba került. A munkálatok elvégzésében a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) volt a magyar állam partnere.

Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért is felelős miniszteri biztos az avatóünnepségen mondott beszédében kijelentette: az óvodafejlesztési program a gazdaságfejlesztési program mellett Trianon óta a legnagyobb méretű rendszerszintű nemzetpolitikai beavatkozás a Kárpát-medencében. Megjegyezte: a program keretében Erdélyben 103 új óvoda épül, és 376 óvodát újítanak fel, emellett játszótereket, fejlesztő játékokat adnak át az óvodáknak, és képzést nyújtanak az óvodapedagógusoknak.

A miniszteri biztos úgy vélte: az óvodafejlesztési program nemcsak a magyar nyelv és kultúra megerősítéséről szól, hanem arról is, hogy sikerül-e távlatosan fejleszteni a határokon átívelő magyar nemzetegyesítés programját. Úgy vélte: a hétköznapokban is megélt összetartozás nemcsak egy adósság az anyaország részéről a határon túli magyar közösségek felé, hanem gazdasági előnnyé is konvertálható.

Burus Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke a szövetség céljaként említette a magyar családokban nevelkedő óvodás gyermekek segítését abban, hogy minél jobb oktatási környezetben tanulhassanak, minél képzettebb szakemberek felügyelete mellett.

Megjegyezte: az RMPSZ koordinálásával 64 óvoda, bölcsőde épült vagy újult meg, 221 játszótér létesült, és 236 fejlesztési csomag jutott erdélyi óvodákba. Hasonlóan fontosnak tartotta azt, hogy az 1070 erdélyi óvodában tevékenykedő magyar pedagógusok közül több mint 2300-an vehettek részt a szövetség által szervezett képzéseken.

A csíkszeredai avatóünnepséget a Kis herceg óvodában tanuló, népviseletbe öltözött gyermekek előadása, az épület egyházi megáldása és a szalagvágás zárta.

MTI

Kapcsolodó cikkek