A magyar kormány támogatásával épülhet új óvoda és napközi Tusnádfürdőn - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program

A magyar kormány támogatásával épülhet új óvoda és napközi Tusnádfürdőn

Tusnádfürdőn új óvoda és napköziotthon épülhet a magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja támogatásával. A terveket nemsokára véglegesítik, az új intézmény építését idén már be is szeretnék fejezni.

Várhatóan április vagy május folyamán helyezik el az új óvoda és napköziotthon alapkövét Butyka Zsolt tusnádfürdői polgármester szerint, a szándék pedig az, hogy év végéig el is készüljön az ingatlan a magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja támogatásának köszönhetően. Az építkezéshez szükséges támogatást még a korábbi városvezetés igényelte, mert a jelenlegi óvoda, amely egy régi villa épületében működik, jó felszereltséggel rendelkezik ugyan, de tűzvédelmi engedélye nincs, és ennek megszerzésére sem volt lehetőség.

Butyka szerint további hátrány, hogy a meglévő óvodának nincs udvara, és főút mellett helyezkedik el.

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program több alprogramját, így zöldmezős beruházásokat is megvalósító Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) vásárolta meg a Kovács Miklós utcában azt a területet, ahol felépülhet az új tanintézet – tudtuk meg.

Idén be is fejeznék

A polgármester szerint az új helyszín sokkal megfelelőbb, az utcára néző ingatlan belső udvarán alakítják majd ki a játszóteret is. A tervek elkészítése nemsokára befejeződik, az épület három óvodai, illetve napközis csoport, 60 gyerek számára tud helyet biztosítani, ugyanakkor része lesz az intézménynek egy ebédlő, melegítőkonyha, egészségügyi szoba is.

Butyka fontosnak tartja, hogy a napközis oktatás is legyen, mert a szülőknek nem egyszerű kora délután, 1 órakor elhozni a gyerekeket az óvodából, sokan ezt nagyszülőkre, vagy akár szomszédra tudják csak bízni.

Az alapkőletételt áprilisban vagy májusban szeretnék, az építkezés pedig év végére el is készülhet – vázolta az elöljáró. A szándék az, hogy 2023-ban már ott kezdjék a tanévet. Jelenleg nincs annyi óvodás gyerek a kisvárosban, amennyit be tud fogadni majd az új tanintézet, amelynek kapacitása kis átalakítással tovább bővíthető, de abban bíznak, hogy fiatal családok költöznek majd haza, illetve a helybeliek nem költöznek el.

Székelyhon

Kapcsolodó cikkek