A magyar nyelv és kultúra modern oktatási stratégiájáról tartanak konferenciát Innsbruckban - Külhoni Magyarok
Diaszpóra Hírek November – szórvány

A magyar nyelv és kultúra modern oktatási stratégiájáról tartanak konferenciát Innsbruckban

A magyar nyelv és kultúra modern oktatási stratégiájáról tartanak konferenciát pénteken az innsbrucki magyar főkonzulátuson, amely jelentős segítséget nyújt a diaszpórában Tirolban és Dél-Tirolban élő magyar közösségi szervezeteknek – tájékoztatta az MTI telefonon Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

„Az elmúlt tíz évben a magyar nemzetpolitika radikális átalakításon ment keresztül, és ma már elmondhatjuk azt, hogy a diaszpóra magyarsága számunkra legalább annyira fontos, mint a Kárpát-medencei magyarság” – jelentette ki az államtitkár, aki a konferencia köszöntőjét mondta és a nyitó előadást tartotta meg.

Diaszpórában, tehát a Kárpát-medencén kívül a világon mintegy 2,5 millió magyar él. Az Ausztriában élő magyarok száma több mint 200 ezer, amelynek egy része burgenlandi magyar, egy másik része diaszpórában élő magyar, a harmadik, legnagyobb része pedig vendégmunkás. Az ausztriai Tirolban és az olaszországi Dél-Tirolban is több évtizede élnek magyarok diaszpórában. Nagyon fontosnak tartják, hogy meg tudják őrizni nemzeti identitásukat, és át tudják azt adni gyerekeiknek – tette hozzá Potápi Árpád János.

„Nagyon örülünk annak, hogy az innsbrucki magyar főkonzulátus segíti a tiroli és dél-tiroli magyarokat, a budapesti nemzetpolitikai államtitkárság pedig pályázati rendszert működtet számunkra és szakmai támogatást nyújt. Ez a konferencia az idén már a második, az első júliusban volt szintén Innsbruckban. Péntek este megnyílik egy kiállítás is az innsbrucki főkonzulátuson. A Magyarság Háza idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, és ebből az alkalomból a magyar világdiaszpóra 40 művészének egy-egy alkotását mutatják be, és a tárlatot az innsbrucki bemutatás után elviszik a világ minden tájára – mondta az államtitkár.

A konferencián péntek délután előadást tart Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is, aki az MTI-nek nyilatkozva elmondta: diaszpórában Ausztriában körülbelül 40 ezer magyar él, és számukra számos olyan hétvégi iskola van, amelyben magyar nyelvet kultúrát és hagyományokat tanulhatnak.

„Ezen a konferencián is azt szeretnénk elősegíteni, hogy a diaszpórában élő magyarok meg tudják őrizni nemzetiségi identitásukat, amelynek alapja az anyanyelv” – jelentette ki.

Előadását Szili Katalin arra a három pillérre építette fel, hogy a magyarság világnemzet, tehát a világon mindenütt vannak magyar közösségek, hogy a támogatni kell a Kárpát-medencei magyarság szülőföldön maradását, és a diaszpórában élő magyarokkal kapcsolatban az az elv, hogy minden magyar számít. Tizenegy évvel a Fidesz kormányra kerülése után a nemzetpolitikában már finomhangolás folyik, ami jelenti a pénzbeni támogatás finomhangolását, valamint az oktatási – elsősorban nyelvoktatási – hálózat fejlesztését – tette hozzá.

A miniszterelnöki megbízott beszél két európai uniós polgári kezdeményezésnek, a Minority Safe Packnek és a Nemzeti Régióknak az előrehaladottságáról, valamint arról is, hogy az Európa Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben hogyan érvényesülnek a nyelvi jogok.

Magyarországon kívül a világon 3500 magyaroktatást végző intézmény, illetve szervezet van, és ezekben 275 ezer gyerek tanul. A nemzetpolitikai államtitkárságnak tavaly 250 hétvégi magyar iskoláról volt tudomása a világból.

MTI

Kapcsolodó cikkek