Újra, sokan ünnepeltünk együtt! - Külhoni Magyarok
Hírek Magyarok a diaszpórában

Újra, sokan ünnepeltünk együtt!

Százötven fő részvételével, igazi örömünnepre sikeredett a SalzUNG Salzburgi Magyar Sokadalom című rendezvénye 2021. július 3-án.

A kétnyelvű közönség csordultig töltötte a Dóm Kórustermét, s gyermekek és felnőttek egyaránt szép művészi élményekkel, illetve a találkozás, beszélgetések örömével gazdagodhattak.
Az eseményt jelenlétével megtisztelte Dr. Szilágyi Péter, Magyarország nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa, valamint Mag. Delfa Kosic, Salzburg város tanácsosasszonya.

Fantasztikus, sokszínű előadást nyújtottak a Salzburg városban élő magyar tehetségek. A virtuóz Kiss Petra Dohnányi C-dúr rapszódiájával, a játékában igazi mélységeket és magasságokat feltáró Dr. Papp Olivér pedig Bartók hat román táncával kápráztatta el a közönséget. Dr. Lukács-Papp Adrienn magyar és német nyelven Ady Endre illetve Tóth Krisztina versekkel gondolkodtatta el a nagyérdeműt. Gulyás Mercédesz csodálatos előadásában hallhattuk Lehár Ferenc Cigányszerelem c. operettjéből a Messze a nagy erdő című dalt, az énekesnő katartikus hangulatot teremtett a teremben. Szenteszki Júlia a maga nyolc éves, s mégis valódi profizmussal, fegyelmezettséggel, s végtelen bájjal teli táncos produkciójában az egész termet beragyogó Napsugár koreográfiát mutatott be.

A délután vendégelőadói, a felvidéki Kuttyomfitty társulat a magyar népzene, néptánc gyöngyszemeit vonultatták fel játékos, Cirkusz Folklorikusz c. műsorukban. A művészek az interaktív előadás folyamán remek hangulatot, igazi felszabadult jókedvet teremtettek, kicsik és nagyok egyaránt remekül szórakoztak, s osztrák vendégeink is kicsit betekintést nyerhettek a magyar népi kultúrába.

A programot egy igazi jóhangulatú beszélgetős, koccintós fogadás követte, ahol a vendégek a Salzburgi Magyar Egyesület tagjai által felajánlott terülj-terülj asztalka gasztronómiai ínyencségekkel teli kínálatát élvezhették.

Felemelő érzés volt a magyar tehetségek műsorát meghallgatni, megtekinteni. Jóleső büszkeség töltötte meg a termet. Szeretjük Salzburgot, örülünk annak, hogy befogadnak itt bennünket, itthon érezzük itt magunkat, s tudjuk, hogy a sok magyar tehetség által mi is hozzáteszünk a város értékeinek halmazához.

Sok ilyen rendezvényt kívánunk még, mint a szombati sokadalom volt.

Kotolácsi Mikóczy Ilona

ORF

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80