A magyar nyelv napjának online megünneplése a Muravidéken - Külhoni Magyarok
Hírek

A magyar nyelv napjának online megünneplése a Muravidéken

A magyar nyelv napján igyekeztünk a Muravidéken is ráirányítani a közfigyelmet a magyar nép szellemi-kulturális öröksége és nemzeti identitása alapját jelentő magyar nyelvre. Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapott a Muravidéken a magyar nyelv napja, november 13-a megünneplése, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) és a Lendvai Magyar Főkonzulátus szervezésében egyre jobb és sikeresebb programokat tudtak kivitelezni.

Az idei év más, mint a többi, így rendhagyó programmal készültünk az eseményre. Ha nehéz körülmények között is, de ötödik alkalommal is megünnepeltük a magyar nyelv napját a Muravidéken. Prof. dr. Balázs Géza nyelvészprofesszor, az ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének oktatója, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnöke készített videóanyagot külön az általános iskolások 7–9. osztályosai és a középiskolások részére is. A két videót november 20-án kapják meg és juttatják el az iskolákhoz, hogy feltölthessék online felületeikre, így a tanulók megtekinthetik egy-egy magyaróra keretében, de az MNMI YouTube-csatornáján is elérhetővé lesz az anyag. A magyartanárok, professzorok, egyetemi hallgatók számára pedig a professzor november harmadik hetében tart egy 30 perces élő online előadást A magyar nyelv a 21. században címmel, amely után lehet kérdezni, illetve megtárgyalni az elhangzottakat, esetleg más kapcsolódó témákat is. Az előadás a ZOOM felületén zajlik majd. Az előadás szervezője és moderátora Soós Mihály, az MNMI igazgatója.

A magyar nyelv napjának programsorozatát a Lendvai Magyar Főkonzulátus az előző évekhez hasonlóan idén is támogatta anyagilag, illetve Czikó Anita konzul is részt vett az előadássorozatok kivitelezésének megszervezésében.

A muravidéki magyarság nyelvének a megőrzése közösségi feladat. A muravidéki tájnyelv változatosságára, gazdagságára még jobban oda kell figyelnünk, hiszen a muravidéki magyaroknak ez az anyanyelve, ezért gyűjteni kell a tájszókincsből azokat az eredeti tájszavakat, amelyek erre a vidékre jellemzők. Az identitásunk megőrzése szempontjából pedig kerülnünk kell a kétnyelvűségből fakadó keveréknyelvűséget, a negatív nyelvi interferenciákat, továbbá fel kell kelteni a nyelvművelés igényét ezen a területen is, hogy minél kevesebb nyelvi stigmatizációra kerüljön sor. Minél több lehetőséget kell adni a fiataloknak is, hogy használják a magyar nyelvet és boldoguljanak a magyar nyelvvel a családjukban, a nemzetiségi kultúrában és a közéletben, mert rajtuk múlik a magyar nyelv jövője a vidékünkön. Hűségesnek kell lennünk magyar nyelvünkhöz, hiszen az egész magyarságot tartja össze, míg a muravidéki regionális köznyelv és tájnyelv a muravidéki magyarságot!

Népújság

Kapcsolodó cikkek