Átadták a kitüntetést Király Mária-Mucának - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Átadták a kitüntetést Király Mária-Mucának

Idén március 15-e alkalmából a járványhelyzet miatt ünnepi átadás nélkül történt meg a magyar állami kitüntetések adományozása. Így a muravidéki kitüntetettnek, Király Mária-Mucának az október 23-i nemzeti ünnep előestéjén otthonában adták át az elismerést.

Képünkön Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, Földes Gyula korábbi lendvai főkonzul, akinek a hivatali idejében adományozták a kitüntetést, Király Mária-Muca kitüntetett és Máthé László Eduárd, a hivatalban lévő lendvai főkonzul, aki átadta a kitüntetést.

Király Mária-Muca Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetést kapott a magyar gasztronómia és a magyar gasztronómiai termékek muravidéki promóciójának terén kifejtett sok éves munkája elismeréseként. A kitüntetést Áder János, Magyarország köztársasági elnöke adományozta. Az elismerést szűk körben, a járványügyi szabályok betartása mellett Király Mária-Mucának csentei otthonában adta át október 22-én Máthé László Eduárd lendvai főkonzul. Király Mária-Muca, ahogy már az érdemkereszt adományozásakor is beszámoltunk róla, a Muravidék egyedülálló magyar ételkülönlegességének, a bográcsnak a népszerűvé tételében végzett tevékenységéért, illetve a magyar gasztronómiai értékek országos megismertetésében elért kiemelkedő eredményéért kapta a kitüntetést. Tevékenységeivel a muravidéki magyarság értékekben teli, gazdag kultúráját juttatta el – a szakácstudományon keresztül – szinte minden szlovéniai és nagyrégiós fogyasztóhoz.

Király Mária-Muca a magyar állami kitüntetést nagy megtiszteltetésnek tekinti. – Meg vagyok hatódva, nagyon boldog vagyok és nincs olyan szavam, amellyel ki tudnám fejezni a köszönetemet a köztársasági elnöknek, a magyar kormánynak és Magyarországnak a kitüntetésért és a munkám elismeréséért. De amennyire jólesik, annyira sajnálom, hogy ezt a pillanatot nem élhette meg velem a férjem, hiszen a hazai gasztronómia népszerűsítése területén együtt dolgoztunk és mindenben segítette a munkámat. Épp úgy minden köszönetem a gyerekeimnek, a családnak, hiszen a hozzájárulásuk, odaadásuk nélkül nem tudtam volna ennyit tenni – mondta lapunknak Király Mária-Muca a kitüntetés átvétele után.

Népújság

Kapcsolodó cikkek

  • Fehér Rózsa Bál Sydneyben

    Amióta magyarok laknak Sydneyben, időközönként megrendezik a Fehér Rózsa Bált, ami a magyar közösség fiatal felnőtt tagjait hivatott bemutatni