A magyarok háromnegyede választaná a közös listát - Külhoni Magyarok
Hírek

A magyarok háromnegyede választaná a közös listát

A Híd párt sajtóközleményében megállapítja, hogy szinte teljes körű a közös indulás támogatottsága a három magyar párt szavazói táborában. Az MKP és az MKÖ szavazóinak 100 százaléka, a Híd szavazóinak 94 százaléka szavazna a közös listára, ha az létrejönne. Ez derült ki a Focus ügynökség méréséből, amit október 7. és 15. között végeztek 1014 fős mintán. A mérés vonatkozó része a Híd párt megrendelésére készült.

Ha ma lennének a választások, és a három magyar párt közös listán indulna, arra a szavazók 7,3 százaléka adná le a voksát. Ez több, mint egy százalékkal több, mint a három párt külön-külön megszerzett támogatásának összege.

A pártok szavazóin kívül ugyanis máshonnan is érkeznének potenciális szavazók: elsősorban az SaS, Za ľudí és Sme rodina pártok mai táborából. A közös lista a ma bizonytalanok egy részét is képes lenne megszólítani.

A közös párt regionálisan is erős lenne, a Nyitrai és Nagyszombati megyékben egyaránt a szavazók 20 százaléka támogatná, Besztercebánya megyében pedig 13. Pozsony megyében, ahol ma nagyon alacsony a magyar pártok támogatottsága, több, mint 3 százaléknyi szavazó adná a voksát a közös pártnak.

A magyar nemzetiségű szavazók 76 százaléka, a szlovákok fél százaléka választaná ezt a közös listát.

Ezek az eredmények jól mutatják, hogy valós igény van a közös munkára, egy közös párt létrehozására. Egy ilyen lista elfogadható lenne a pártjaink mai szavazói számára is, sőt, új szavazókat is szerezhetnénk, amely a parlamenti jelenlét záloga lehet – jelentette ki Sólymos László, a Híd párt elnöke.

Ma7

Kapcsolodó cikkek