A magyarság vállalása nem politikai kérdés! - Külhoni Magyarok
Hírek

A magyarság vállalása nem politikai kérdés!

Február 15. és március 31. között népszámlálást tartanak Szlovákiában. Ennek jelentőségét a magyar közösség jövőjére nézve aligha lehet túlhangsúlyozni, éppen ezért felvidéki szervezetek összefogásával országos tájékoztató kampány indult. A cél világos: minden magyar, éljen bárhol is az ország területén, büszkén élje meg nemzetiségét és a népszámlálás során ezt vállalja is. A jövőnk múlik rajta.

A népszámlálásról, valamint a kampányhoz való csatlakozásról bővebb információk a népszámlálási kampány hivatalos oldalán, ITT érhetők el.

A magyarság vállalása nem politikai kérdés

A felvidéki magyar közösséget számos vita osztotta meg a közelmúltban, elég csak az összefogási törekvésekre gondolni. Ha azonban van valami, ami igazán közös ügy – pártállásra, világnézetre való tekintet nélkül – akkor az a nemzetiségünk vállalása.

A legalapvetőbb tudnivalókat az alábbi 10 pont tartalmazza:

  • 1. A magyar nemzetiség vállalása a népszámláláson magától értetődő, természetes dolog.
  • 2. A nemzetiség NEM AZONOS az állampolgársággal. Szlovákia egy soknemzetiségű ország.
  • 2. A magyarság vállalása semmilyen hátránnyal nem jár. Az eredmények titkosak, utólag nem lehet visszakövetni, hogy ki milyen nemzetiségűnek vallotta magát.
  • 4. A népszámlálás azért fontos, mert annak eredményeire nyelvi jogok és kulturális támogatások épülnek.
  • 5. A népszámlálás most először házról házra járó asszisztensek nélkül, elektronikus formában zajlik.
  • 6. A kitöltéshez a rokonokon és barátokon kívül a községi hivataltól lehet segítséget kérni.
  • 7. A magyar ajkú romák is a magyar nemzet részei.
  • 8. A kérdőívben mód lesz egy második nemzetiség megjelölésre. Ez egy lehetőség azok számára, akik elsősorban szlováknak tartják magukat, de büszkék nemzetiségi gyökereikre. Fontos, hogy erről a lehetőségről mindenki értesüljön, aki részben magyar felmenőkkel bír.
  • 9. A magyar közösség szempontjából a LEGJOBB MEGOLDÁS a magyar nemzetiség kizárólagos megjelölése. Akinek nincs kettős identitása, csak egy nemzetiséget jelöljön!
  • 10. Az anyanyelv vállalása legalább ennyire fontos. Az anyanyelv az a nyelv, amelyet az ember gyermekkorában a szüleitől vagy a környezetétől megtanult. Akinek magyar az anyanyelve, annak a nemzetisége is magyar.

Közös dolgunk, hogy az üzenetet célba juttassuk. Ezért mondjuk el másoknak, rokonoknak, barátoknak miért fontos a nemzetiség megjelölése! És semmiképp ne feledjük: a magyarság érték!

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek