A marosvásárhelyi Kultúrpalotában rajtol a Tamási-emlékév - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

A marosvásárhelyi Kultúrpalotában rajtol a Tamási-emlékév

Marosvásárhelyen a magyar kultúra napján nyílik a Tamási Áron-emlékév, amelyet kedden hirdetett meg a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága. A kettős eseményt Tamási Áron Tündöklő Jeromosával ünnepelheti a közönség a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

Múlt évben a világjárvány miatt nem kerülhetett sor a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa által szervezett, immár hagyományosnak számító, magyar kultúra napi előadásra Marosvásárhelyen. Idén azonban újra különleges produkcióval készülnek – mondta az eseményről tartott sajtótájékoztatón Tóth László főkonzul.

„Idén kettős apropójú előadásra készülünk Marosvásárhelyen, egyrészt a január 22-i magyar kultúra napja alkalmából kerül sor az előadásra, másrészt ez lesz a Tamási Áron-emlékév nyitómomentuma, nyitóelőadása is” – fogalmazott a főkonzul.

Január 22-én a Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes közös előadását, Tamási Áron Tündöklő Jeromos című drámáját tűzték műsorra Marosvásárhelyen a csíkszeredai főkonzulátus és a Budapesti Magyarság Háza közös szervezésében, a Maros megyei tanács partnerségével. Az előadás tisztelgés a 125 éve született székely író munkássága előtt.

A helyszín jelképes, hiszen a kommunista diktatúra idején mellőzött Tamási Áron 1956 októberében tért vissza íróként Erdélybe, és itt olvasta fel előző éjszaka írt novelláját.

Nagy megtiszteltetés, hogy Marosvásárhelyről indul a Tamási Áron-emlékévet felölelő eseménysorozat – emelte ki a Maros megyei önkormányzat elnöke, Péter Ferenc a sajtótájékoztatón.

„Büszke vagyok arra, hogy a Maros megyei tanács alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények aktív szereplői minden kulturális eseménynek, nemcsak Maros megyében, hanem az egész Kárpát-medencében.”

Főkonzulátusi hagyomány

A csíkszeredai főkonzulátus immár öt éve szervez a magyar kultúra napján valamilyen nagyszabású eseményt Marosvásárhelyen. Az elmúlt években olyan világhírű művészeket hallhatott a nagyérdemű közönség, mint Rost Andrea, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekes, bariton vagy Mester Viktória, Kovács Annamária, Pataki Adorján operaénekesek. „Nagy nevek voltak itt, profik, és mellettük minden évben székelyföldi tehetségek is.

Ezúttal a profik is helyiek lesznek a Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színház művészei személyében” – fogalmazott Tóth László.

Hozzátette, sokáig úgy tűnt, hogy a járvány miatt nem tudnak idén sem szervezni magyar kultúra napi ünnepséget, de mivel a tavalyi év teljesen kimaradt, idén ragaszkodtak hozzá. „Nehéz úgy szervezni nagy költségvetésű dolgokat, hogy a járvány miatt minden olyan bizonytalan. De az sem lehet, hogy a járvány miatt lemondjunk a kultúráról, a kultúra napjának megünnepléséről. S úgy döntöttünk, mivel Tamási-év van, és itt van egy ilyen nagyszabású marosvásárhelyi előadás, kerüljön az bemutatásra” – magyarázta a főkonzul.

Elismerte, a koronavírus továbbra is átírhatja a forgatókönyvet, de jelen pillanatban a Kultúrpalota férőhelyeinek ötven százalékával tervezhetnek, és ha romlik a járványhelyzet, akkor csupán harminc százalékát tölthetik be a nézők a helyeknek. Éppen ezért az élő előadás mellett online is közvetítik majd az előadást a Magyarság Háza Facebook-oldalán, valamint a partnerszervezetek csatornáin is.

Tamási világa a néptánccal vegyítve

Tamási Áron Tündöklő Jeromos című drámáján 2009-ben kezdett el együtt dolgozni a Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes, sokat változott az előadás, amelyet aztán a járvány miatt keveset játszhattak. A végleges formáját nyert produkciót láthatja január 22-én a nagyérdemű – mondta az előadás rendezője, Török Viola.

Barabási Attila, a Maros Művészegyüttes igazgatója kiemelte, mennyire örül, hogy részesei lehetnek a Tamási-emlékévnek, sőt ők indítják azt. „Tamási világa nem áll távol tőlünk, a székely ember megfogalmazása Tamási által közel áll a mi néptáncos világunkhoz” – fogalmazta meg Barabási, aki arra is büszke, hogy a táncosai prózai szerepeket is játszanak az előadásban a Spectrum Színház színészei, vendégművészei mellett.

A január 22-én, szombaton 18 órától kezdődő előadásra jövő héttől lehet jegyet vásárolni a Kultúrpalota jegypénztárában. A belépődíj 20 lej, jegyek korlátozott számban kaphatók. A belépőkből befolyt összeget a konzulátus idén is egy székelyföldi tehetség számára ajánlja fel, ezúttal egy ifjú néptáncos költheti majd továbbtanulásra, mesterkurzusokra.

Székelyhon

Kapcsolodó cikkek