A megoldás sokszor a szomszédban van - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

A megoldás sokszor a szomszédban van

Nem hiába adták az I. Erdélyi Gazdasági Fórum nevet a hétvégi marosvásárhelyi gazdasági eseménynek, hiszen mindenképp jelezni akartak egyfajta folyamatosságot, vagyis azt, hogy az első alkalom mindig egy munkának a kezdete, amit folytatni kell – nyilatkozta lapunknak Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője a fórum végén.

„Gazdaságfejlesztés témakörében a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága évek óta több programot is szervez: főleg szakmai támogatással és kapcsolatépítéssel foglalkozunk ezen a területen, így próbáljuk erősíteni a Külgazdasági és Külügyminisztérium által koordinált Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programot, amely esetében a fő hangsúly a gazdasági támogatáson van” – tekintett vissza az elmúlt évek ilyen irányú munkájára a főosztályvezető.

„Hat éve foglalkozunk vállalkozói közösségekkel, és arra gondoltunk, jó lenne ezt bővíteni: közös gondolkodásra hívtuk az erdélyi nagyobb vállalkozókat és vállalkozószervezeteket, akik Erdély minden megyéjéből részt vettek.”

Mint kifejtette, a szombati szakmai nap fő kérdése: az egyéni teljesítményt hogyan tudjuk a közösség szolgálatába állítani, hogyan tudunk – egymást erősítve – hosszú távú értéket teremteni.

„Ezeken a fórumokon – amelyeket Kárpát-medence-szerte szervezünk – sokszor tapasztaljuk, hogy a legtöbb esetben a megoldás nem egy másik országban, hanem sokkal közelebb, a szomszédban van, tehát határt sem kell átlépni. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy egy adott gazdasági kérdésre még csak nem is a szomszédos megyében, hanem a szomszédos városban is van megoldás.

A kerekasztal-beszélgetésen például felmerült többek között az, hogy a felsőoktatást hogyan lehet összekapcsolni a vállalkozói szférával, de az is, hogy a generációváltásra hogyan lehet jó gyakorlatokat találni a családi vállalkozások esetében. A résztvevők tudtak segíteni egymásnak, mindezek megoldása a jövőben közös feladatként vár ránk” – összesített kérésünkre az I. Erdélyi Gazdasági Fórum egyik társszervezője, Hajnal Virág.

Székelyhon

 

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80