A népszámlálás közös ügy – az MKP meghívására egyeztettek szlovákiai magyar szervezetek - Külhoni Magyarok
Hírek

A népszámlálás közös ügy – az MKP meghívására egyeztettek szlovákiai magyar szervezetek

A szlovákiai magyar pártok és szervezetek pénteki találkozójukat követően közös nyilatkozatot adtak ki a jövőre esedékes népszámlálási kampány előkészítéséről.

Őry Péter, az MKP ügyvivő elnöke a párt pozsonyi székházában tartott tanácskozást követően elmondta, biztosítani kell, hogy a 2021-ben esedékes népszámlálás alkalmával valós eredmények szülessenek, vagyis a lehető legtöbb magyar vállalja is az identitását.

Azért kezdeményezték a mai találkozót, hogy haladéktalanul lássanak neki a népszámlálási kampány előkészítésének – hangsúlyozta a politikus.

Őry: Az elfogadott nyilatkozattal új együttműködés kezdődhet

A találkozót, amelyen minden meghívott szervezet képviseltette magát, Őry sikeresnek nevezte, megegyezés született arról, hogy a népszámlálási kampány előkészítése folytatódik, újabb egyeztetésekre kerül sor.

A résztvevők ennek megerősítésére közös nyilatkozatot fogadtak el, amiben hangsúlyozták, hogy „a kisebbségben élő nemzeti közösségek számára a tízévente ismétlődő népszámlálás kiemelt jelentőséggel bír.” A nyilatkozat hangsúlyozza, a felvidéki pártok és szervezetek közös érdeke, hogy az állam hivatalos statisztikáiban minél nagyobb számban és arányban jelenjen meg a felvidéki magyarság.

Őry úgy fogalmazott, szeretnénk elkerülni, hogy a politikai és a társadalmi szervezetek között versenyfutás kezdődjön a népszámlálási kampányban, mert ezzel csak ártanánk a közösségünknek.”

Az MKP ügyvivő elnöke szerint a találkozó és az elfogadott közös nyilatkozat egy új együttműködésnek ágyazhat meg a felvidéki magyar pártok és szervezetek között.

A nyilatkozatot a Most-Híd, a Magyar Fórum, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, az Összefogás, a Magyar Közösség Pártja, a Szlovákiai Református Egyház, a katolikus és az evangélikus egyház, a Csemadok, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Szövetség a Közös Célokért, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülői Szövetség, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség és a Via Nova képviselői írták alá.

Tokár: A 2011-es népszámlálási kampány irányadó lehet

A következő találkozót a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szervezi. A szervezet szóvivője, Tokár Géza a pénteki tanácskozás kapcsán elmondta, „az első megbeszélések mindig elméleti síkon mozognak, de fontos, hogy a résztvevők között konszenzus alakult ki az együttműködésről a népszámlálási kampányban.” Tokár hozzátette, a tanácskozáson bemutatta a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala 2011-es népszámlálási kampányának tanulságait.

A Kerekasztal szóvivője szerint „ez olyan kiindulópont lehet, amihez most is lehet igazodni.”

Bárdos: Jobban összekovácsolódhatnak a felvidéki magyar szervezetek

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke elmondta, remény van arra, hogy a sikertelen államfőválasztás és parlamenti választások után, a népszámlálási kampány jobban összekovácsolja a felvidéki magyar szervezetek képviselőit, az intézmények tagjait.

„Örülök, hogy sikerült megegyezni abban, hogy ez nem lehet pártpolitikai cél, ez a közösségünk érdeke, ahol mindenkinek meg kell tennie a maximumot, hogy minden magyar bevallja a nemzetiségi hovatartozását, és felvállalja a magyar anyanyelvét” – fogalmazott a politikus.

Ravasz: Új megoldásokra is szükség lesz

Ravasz Ábel, a Most-Híd korábbi alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2021-es népszámláláson Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos kezdeményezésére már a második nemzetiséget is fel lehet tüntetni. Emiatt a népszámlálási kampányban új megoldásokra is szükség lesz, hogy a többes identitású polgárok a magyar nemzetiséget is felvállalják.

Ma7

Kapcsolodó cikkek