A PS magyar tagozatát is bevonják a magyar pártegyesítésbe? - Külhoni Magyarok
Hírek

A PS magyar tagozatát is bevonják a magyar pártegyesítésbe?

Szerda délután a Progresszívek és a HÍD is rövid Facebook bejegyzésben tudósított arról, hogy a két párt vezető politikusai találkoztak. Sok konkrét információ nem derült ki, ezért a portálunk egy rövid interjú erejéig megkereste Forró Tibort, a Progresszív Szlovákia magyar elnökségi tagját.

Ki javasolta a találkozót?

Lényegében nyár elejétől folyamatosan konzultáltunk arról, hogy jó lenne találkozni és átbeszélni a helyzetet. Mi úgy éreztük, hogy Sólymos elnök úrral és a Híddal vannak közös értékrendi pontjaink, amelyeket mindketten felvállalhatunk. A Progresszív Szlovákia részéről mi ezt a találkozót barátinak és nem formálisnak képzeltük el és így is zajlott le.

A PS a választások előtt erősen bírálta a Hidat, most viszont a PS és a HÍD is kritikával illeti a jelenlegi miniszterelnököt. Szóba került az is, hogy ennek közösen adjanak hangot?

A Híd részéről elhangzott az a kérdés, hogy a PS-nek továbbra is zavaró-e az, hogy a Híd részese volt a Smer kormánynak, de mi jeleztük, hogy ez gyakorlatilag a jövőbeli együttműködés tekintetében nem jelent gondot. Az együttműködés ez esetben elég feltételes, mert Sólymos hangsúlyozta, hogy a HÍD a másik két magyar párttal képzeli el a szorosabb együttműködést, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne találnánk közös metszőpontokat. Úgy gondolom, hogy a nálunk és a Hídban is jó szakemberek vannak, akik együtt dolgozhatnának kisebbségi, oktatási kérdésekben, de akár az állampolgársági kérdésben is. Ennek kapcsán szóba került, hogy itt akár közös nyilatkozatok is születhetnek.

A PS magyar tagozata nem tart attól, hogy egy egységes magyar párt teljesen elfogja Önöktől a levegőt?

Én úgy gondolom, hogy itt képzavar van. Mi nem egy magyar tagozat vagyunk, hanem a Progresszív Szlovákia egyenlő tagjai, akik azokat az értékrendeket képviseljük, amelyeket ez a párt. Ilyen szempontból mi nem érezzük, hogy a magyar pártok egyesülése minket érintene, sőt a magyar pártok együttműködését üdvözöljük, amely erőt adhat az itteni közösségnek. A tárgyason rákérdeztem, hol tart ez a folyamat. Sólymos László nekem is megismételte, hogy reméli év végéig sikerül kialakítani az egységes pát koncepcióját, de konkrét ügyekről nem nyilatkozott.

Bumm.sk

Kapcsolodó cikkek