A Tudós Est sorozat 7. rendezvénye Oslóban - Külhoni Magyarok
Hírek

A Tudós Est sorozat 7. rendezvénye Oslóban

Immáron hetedik alkalommal került megrendezésre Oslói Nagykövetségünk kezdeményezésére a 2018 őszén indított Tudós Est sorozat, melynek keretében két magyar kutató ismertette norvégiai munkásságát a rákkutatás, valamint a szelektív hulladékgyűjtés területén.

A 2020. február 26-án tartott előadás-sorozatot Kosztyi Beatrix külgazdasági, és tudomány diplomáciáért felelős attasé nyitotta meg.  A rendezvénysorozat célja, hogy a norvégiai magyar közösség közérthető nyelven ismerkedhessen meg a tudomány világával, valamint a Norvégiában elő magyar kutatók tevékenységével.

Az első előadást Dr. Sike Ádám, a Norvégiai Rákkutató Intézet biomérmöke tartotta, „Immunterápiával a rák ellen – a módosított T-sejtek (CAR-T) világa” címmel. Ismertette a T-sejtek fontosságát, valamint sejtciklusát és a legújabb kutatások eredményeit. Ezt követően került sor Dienes Tamás, az Oslói Önkormányzat Komposzt részlegének munkatársa, „A hulladékgazdálkodás hatása a klímaváltozásra” című előadásra, melynek keretében megismerhettük a norvégiai szelektív hulladékgyűjtés legfontosabb irányelveit, és a klímaváltozás hatásának mérséklése céljából eddig megtett intézkedések eredményeit.

Mindkét előadást érdeklődéssel fogadta a viszonylag jelentős számban (mintegy 25 fő) megjelent közönség, számos kérdés vetődött fel, melyekre az előadók igyekeztek közérthető, népszerű-tudományos formában válaszolni. Az előadásokat követő állófogadás a témákkal kapcsolatos mélyebb ismeretszerzésre és kötetlen beszélgetésekre adott alkalmat a meghívott előadók és vendégeink között.

Az esemény-sorozat kiváló lehetőséget teremt arra, hogy tovább mélyítse a Norvégiában elő magyar közösséggel fennálló kapcsolatunkat, illetve újakat teremtsen, valamint további tudományos-szakmai, és gazdasági kapcsolatok kiépítésére, megerősítésére kerüljön sor.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az Oslói Nagykövetség további előadások szervezését tervezi.

Kapcsolodó cikkek