Átadták a felújított gyergyószentmiklósi Pitypang óvodát - Külhoni Magyarok
Hírek

Átadták a felújított gyergyószentmiklósi Pitypang óvodát

Felújították és kibővítették a gyergyószentmiklósi Virág lakótelepi Pitypang óvodát. A fejlesztés a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjában valósult meg.

A hálaadás és a köszönetnyilvánítás jegyében zajlott a pénteki óvodaátadó ünnepség Gyergyószentmiklóson, a Kós Károly Általános Iskolához tartozó Pitypang óvodánál. Az elmúlt időszakban felújították és kibővítették az iskolához tartozó alegységet, ugyanakkor didaktikai eszközöket vásároltak és a játszótér is elkészült. Az eseményen Csibi Zsuzsanna igazgatónő elmondta, három évvel ezelőtt adódott a lehetőség, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében a 21. századi igényeknek megfelelően újíthassák fel és rendezhessék be az intézményt.

Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja kiemelte, hogy a magyar kormány programjának első két ütemében közel 42 milliárd forint jutott óvoda- és bölcsődeépítésre, fejlesztésre, melynek köszönhetően Kárpát-medence szerte mintegy 150 létesítmény épült, illetve közel félezer újult meg. Erdélyben, és azon belül Székelyföldön 20 milliárd forint támogatás jutott intézményépítésre és fejlesztésre.

Kép: Székelyhon

A gyergyószentmiklósi intézmény felújítása a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének koordinálásával valósult meg. Burus Siklódi Botond, a pedagógusszövetség vezetője beszédében hangsúlyozta, mennyire fontos felismernünk azt, hogy ez a program a közösség megerősítését szolgálja, és azt kívánta, hogy a megújult épület a romániai közoktatás fennmaradása mellett a települést és a vidéket szolgálja, segítve az itthon maradást.

Bende Sándor parlamenti képviselő rámutatott, hogy végre az itt dolgozó óvónők teljes mértékben hivatásukra, a pedagógiára koncentrálhatnak. Márton Adél óvodapedagógusokért felelős szaktanfelügyelő hangsúlyozta, hogy már gyermekkorban a szép szeretetére lehet nevelni a kicsiket, ezért nem mindegy, hogy milyen körülmények között járnak óvodába az ovisok. Keresztes Zoltán plébános emlékeztette a jelenlévőket, hogy Isten közbenjárása nélkül nem valósulhatott volna meg ez az egész beruházás, majd megáldotta a felújított létesítményt.

Az intézmény alapterülete szinte megkétszereződött, így a három terem mellett tágas előtere, két mellékhelyisége, irodája, raktárai, pszichológiai, egyben pedig logopédiai kabinetje és egy protokollterme is lett az óvodának. A fejlesztés értéke meghaladta a 430 ezer lejt.

Székelyhon

Kép: Székelyhon

Kapcsolodó cikkek