Az agrárkamara és a Magosz is csatlakozik a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezéséhez - Külhoni Magyarok
Hírek

Az agrárkamara és a Magosz is csatlakozik a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezéséhez

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) is csatlakozik a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelméért indított európai polgári kezdeményezéshez, és tagjait is arra buzdítja, hogy írják alá azt.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a petíció aláírása előtt sajtótájékoztatón azt mondta, erkölcsi kötelesség csatlakozni ehhez az össznemzeti ügyhöz, amely komoly kihatással van a Kárpát-medencei magyarság sorsára.

Mint fogalmazott, fel kell hívni az Európai Unió figyelmét a nemzeti kisebbségek helyzetére, amelyek sok esetben ki vannak téve az asszimilációnak, az elvándorlásnak és az elszegényedésnek. „Sokszor fennmaradásukért kell küzdeni, és ezt nem egy esetben ellenszélben teszik” – fogalmazott, hozzátéve: a kezdeményezés sikere évekre meghatározhatja a Kárpát-medencei magyarság jövőjét.

Ezért fontos, hogy megteremtsük a pénzügyi forrásokhoz való hozzáférés esélyegyenlőségét – emelte ki Győrffy Balázs arra hivatkozva, hogy az adott országnak jutó uniós fejlesztési források elosztásánál torzulás látszik a kisebbségek hátrányára.

Jakab István, a Magosz elnöke elmondta, hogy a falugazdász hálózatokon keresztül lehet elérni a petíciót. Arra biztatott minden gazdálkodót, keresse falugazdászát, és írja alá a kezdeményezést. Ezen kívül a Magosz rendezvényein is gyűjtik majd az aláírásokat.

Mint mondta, minden kisebbség értéket hordoz, és ezek megtartása, fennmaradása egyben az anyaország értékeit is emeli.

Azt mondta, „száz évvel a trianoni tragédia után ezzel a kezdeményezéssel segíteni lehet a nemzeti kisebbségeket, meg kell mutatnunk, hogy számíthatnak ránk”.

A sajtótájékoztatót szervezők közölték, hogy a szerdai rendezvénynek helyet adó Magyarság Háza is csatlakozik a kezdeményezéshez. Ennek célja, hogy az Európai Unió a kohéziós alapokra vonatkozó döntéseinél és a saját intézkedései során elősegítse az őshonos nemzeti kisebbségek szülőföldön való boldogulását és gyarapodását. Hét országból egymillió támogató aláírásnak kell összegyűlnie május 7-ig.

Kapcsolodó cikkek