Az aradi vértanúkra emlékezünk - Külhoni Magyarok
Hírek Muravidék

Az aradi vértanúkra emlékezünk

Az aradi vértanúk napján, október 6-án arra a tizenhárom magyar honvédtisztre emlékezünk, akiket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek.

A nemzeti gyásznapon a muravidéki magyarság a Lendvai Zsinagógában tartott megemlékezést, ahol a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) szervezésében Pisnjak Atilla művészettörténész mutatta be a Zala György alkotta magyar Golgota-emlékhelyet, az aradi Szabadság-szobrot. A megemlékezés előtt a lendvai Szentháromság-kápolnánál megkoszorúzták Ráth. N. János 1848/49-es honvédszázados sírját is.

Hagyományosan Magyarország Ljubljanai Nagykövetsége és a ljubljanai József Attila Magyar Kultúregyesület is megemlékezést tart az aradi vértanúk napja alkalmából. A ljubljanai vár udvarán az 1849-ben csaknem három hónapig ott raboskodó gróf Batthyány Lajos, első felelős magyar miniszterelnök – akit Pesten végezték ki 1849. október 6-án, egy napon az aradi vértanúkkal – emléktáblájának megkoszorúzására kerül sor október 7-én.

Népújság

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke