Az elmúlt 30 évben több mint 100 ezer középiskolás utazhatott a határon túlra - Külhoni Magyarok
Hírek

Az elmúlt 30 évben több mint 100 ezer középiskolás utazhatott a határon túlra

Az elmúlt 30 évben több mint 100 ezer középiskolásnak teremtett lehetőséget a Rákóczi Szövetség azt célzó programja, hogy a nemzeti ünnepeken utazhassanak – mondta Csáky Csongor, a szervezet elnöke kedd reggel az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió közös műsorában.

Csáky Csongor azt mondta, hogy az 1994-ben indult programon egyre többen vesznek részt. Tavaly előtt a kiemelt ünnepekre – március 15., június 4. és október 23. – mintegy 17 ezer diák utazott valamelyik kárpát-medencei településre, tavaly pedig már 22 ezren vettek részt a programon.

Idén újra meghirdették ezt a lehetőséget a március 15-i ünnepre, amelyre bármely magyar Kárpát-medencei középiskola jelentkezhet február 20-ig a szervezet honlapján.

Csáky Csongor közlése szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy március 15-én az utazók 70 százaléka valamelyik magyarországi iskolából indul. A legnépszerűbb úticél a Felvidék.

A nemzeti összetartozás napján, június 4-én azonban az arányok kiegyenlítődnek, tehát a határon túli magyar iskolák diákjai is felkerekednek. „Október 23-án inkább a külhoni diákok érkeznek Magyarországra” – tette hozzá.

Origo

Kapcsolodó cikkek