Az Európai Néppárt vezetőjének figyelmébe ajánlották az EMSZ vezetői Johannis gyűlöletbeszédét - Külhoni Magyarok
Hírek

Az Európai Néppárt vezetőjének figyelmébe ajánlották az EMSZ vezetői Johannis gyűlöletbeszédét

Levélben fordultak az Európai Néppárt (EPP) vezetőjéhez, Donald Tuskhoz az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnökei Klaus Johannis román államfő magyarellenes kirohanása ügyében.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke a dokumentumban arra kéri az EPP vezetőjét, hogy határozottan és késlekedést nem tűrően lépjen fel a román államelnök által gyakorolt gyűlöletbeszéd ellen, mely súlyosan rombolja a román–magyar kapcsolatokat. Meggyőződésük, hogy az Európai Néppártnak világosan ki kell állnia az európai értékek mellett, és nem szabad tolerálnia az EPP politikai családjába tartozó állami vezetők gyűlöletbeszédét. A korábban a jobbközép Johannis által irányított román Nemzeti Liberális Párt (PNL) az EPP tagja.

A társelnökök a levélben rávilágítottak: Klaus Johannist egyértelműen magyarellenes megnyilatkozásakor több cél is vezethette, ám azok mindegyike összeegyeztethetetlen az európai értékekkel.

Csomortányi és Mezei kifejtették: nyilatkozatával a román államelnök vagy a Szociáldemokrata Párt (PSD) fémjelezte ellenzéket akarta támadni, vagy pedig a román–magyar ellentét újbóli lángra lobbantására, valamint ezzel egyidőben egyfajta hadiállapot bevezetésére törekszik, ezzel is bizonyítva, hogy az ország területi integritása veszélyben van. Szerintük az is elképzelhető, hogy így próbálja meg felkészíteni az országot arra, hogy mindazokat az ellenzéki vezetőket, akik – véleménye szerint – nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, letartóztathatják.

A társelnökök közölték: azzal, hogy Johannis magyar nyelven szólította meg a román szociáldemokratákat, azt sugallta, hogy magyar nyelven csak az ország árulóihoz lehet szólni. „Klaus Johannis ezen megnyilvánulásával megalázta a Romániában egyébként őshonos nemzeti közösségként élő magyarságot, mely büszke anyanyelvére és toleráns, multikulturális történelmi hagyományaira” – hangsúlyozzák a társelnökök. Levelük végén az Erdélyi Magyar Szövetség vezetői rámutattak: Romániában komoly hagyománya van az állami szintre emelt magyarellenes politikának, mely számos hasonlóságot mutat a rasszista, antiszemita, romaellenes és más gyűlöletbeszédekkel és cselekedetekkel.

„Ezek alkalmazásakor a cél mindig a politikai haszonszerzés, akár olyan áron is, hogy etnikai konfliktusokat szítsanak. Ez a fajta gyakorlat az Európai Néppárt elnöksége szerint elfogadható? Ha nem, kérjük, haladéktalanul cselekedjen!” – zárják Donald Tusknak küldött levelüket a társelnökök.

Krónika

Kapcsolodó cikkek