Az MKP, a Most-Híd és az Összefogás is elégtelennek tartja az állampolgársági törvény ma elfogadott módosítását - Külhoni Magyarok
Hírek

Az MKP, a Most-Híd és az Összefogás is elégtelennek tartja az állampolgársági törvény ma elfogadott módosítását

Szerda délelőtt a szlovák kormány elfogadta a régóta és sokat bírált állampolgársági törvény módosítását. Hosszú cikkben írtuk meg, mennyi probléma van a megoldásnak szánt, valójában a problémát csak tovább élező törvénymódosítással. Mind a Magyar Közösség Pártja, mind a Most-Híd reagált a hírre, azt kérik a parlamenttől, az ne szavazza meg a módosításokat.

Összefogás: Alkotmány- és magyarellenes az állampolgársági törvény módosítása

A kormány által ma elfogadott törvényjavaslat nem oldja meg, csak elmélyíti a kettős állampolgársággal kapcsolatos problémákat, melyeket Robert Fico első kormánya okozott és későbbi kormányai sem hoztak helyre. A most elfogadott javaslat visszalépés a nyáron bemutatott első tervezethez képest is.

A belügyminisztérium által kidolgozott javaslat szerint csak azok nem vesztenék el szlovák állampolgárságukat, akik legalább 5 évig abban az országban laktak, amelyben honosításért folyamodnak. Így azokat a magyarokat, akik szimbolikus okból akarják felvenni a magyar állampolgárságot, továbbra is megfosztanák szlovák állampolgárságuktól. Ez az intézkedés alkotmányellenes, mint ahogy a 2010 óta hatályos ellentörvény is.

A kormány által elfogadott csomag visszalépés a nyáron bemutatott első tervezethez képest is. Akkor még azzal számolt a belügy, hogy három évnyi igazolt külföldön tartózkodás után felvett állampolgárság esetén nem szankcionálnák a polgárokat, most ez a határidő változott öt évre.

A 2010-ig érvényes jogszabály értelmében egy kettős állampolgár sem vesztette el szlovák állampolgárságát, a Fico-féle ellentörvényt a magyar honosítás megkönnyítése miatt vezették be. Evidens, hogy ha ezt a restrikciót a koalíció nem akarja visszabontani, a lépésnek csak magyarellenes okai lehetnek.“Kezdeményezni fogjuk a koalíciós képviselőknél a tervezet parlamenti módosítását.

Amennyiben ezt nem sikerül elérni, az Alkotmánybíróság elé kell juttatni az ügyet, amely, mivel új törvényről lesz szó, már foglalkozhatna a kérdéssel” – véli Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke.

Az elmúlt tíz évben számos parlamenti kísérlet történt az ellentörvény módosítására, ám ezeket mindig ellenzékből nyújtották be. “Érdekes módon azok, akik ellenzékből még eltörölték volna, kormányon már nem voltak ebben érdekeltek. Az elmúlt négy év után most is ennek vagyunk szomorú tanúi. Az eredmény állampolgárok ezreinek alkotmányellenes meghurcolása” – mutat rá Mózes Szabolcs.

MKP: Nem megoldás

Az MKP elnöke, Forró Krisztián leszögezte, a kettős állampolgárság kapcsán a ma elfogadott kormányhatározat a magyar közösség szemszögéből nem jelent megoldást.

Az MKP továbbra is napirenden fogja tartani a témát, és ragaszkodik azokhoz a módosításokhoz, amelyeket a párt szakértői Ondrej Dostál képviselő úrral közösen megfogalmaztak és a törvény előkészítési folyamatában tömeges kifogásként juttattak el az illetékes testülethez.

Sajnálattal tapasztaljuk, mondta Forró, hogy a Szlovákiában élő magyarok csoportos parlamenti képviselete nélkül – az egyéni kezdeményezések ellenére – nagyon nehéz javaslatainkat átültetni és hatékonyan képviselni közösségünk érdekeit.

Most-Híd: Ez csak sebtapasz

Az elfogadott törvények tulajdonképpen csak sebtapaszként szolgálnak a 2010-ben bevezetett állampolgársági törvény által okozott sebekre, de az alapvető problémákat nem oldják meg. – fogalmazott Sólymos László, a Most-Híd elnöke. Hozzátette, a változás egyáltalán nem segíti a szlovákiai nemzeti kisebbségeket, sőt, a pártelnök szerint alkotmányellenes is lehet a módosítás.

Sólymos közölte, ha a parlament elfogadja azt, készek az alkotmánybírósághoz is fordulni az ügyben.

Ma7

Kapcsolodó cikkek