Az MKP egyeztetésre hív mindenkit a népszámlálással kapcsolatban - frissítve a Híd és az Összefogás reakciójával - Külhoni Magyarok
Hírek

Az MKP egyeztetésre hív mindenkit a népszámlálással kapcsolatban – frissítve a Híd és az Összefogás reakciójával

Csütörtökön tanácskozott a Magyar Közösség Pártja Ügyvivő Testülete, amely nyilatkozatban foglalt állást az egységes magyar képviselet megteremtésének szükségessége mellett.

„Az MKP elengedhetetlenül fontosnak tartja a folyamatos kapcsolattartást a felvidéki magyar közösséggel, az anyaországgal, és a többi, határon túli magyar közösséggel is. A magyar-magyar kapcsolatokban továbbra is az anyaország kormányával, annak pártjaival és az össznemzeti civil szervezetekkel folytatjuk és fejlesztjük eddigi együttműködésünket” – áll a párt közleményében.

Leszögezik, továbbra is feladatuknak tartják, hogy a szlovák kormány kisebbségi vonatkozású megnyilvánulásaival kapcsolatban állást foglaljanak, illetve hogy a Dél-Szlovákiát is érintő kormánydöntésekhez szakértői véleményeket és javaslatokat fogalmazzanak meg.

„Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a jövőre esedékes népszámlálás eredményei valós értékeket tükrözzenek” – írja közleményében az MKP Ügyvivő Testülete, amely

az egységes fellépés megteremtése érdekében május végére „egyeztetésre hív minden releváns országos politikai és társadalmi szervezetet.”

A ma7-nek adott interjújában Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke elmondta, a találkozót a jövő évi népszámlálással kapcsolatban kezdeményezik. „Szeretnénk elkerülni, hogy a politikai és a társadalmi szervezetek között versenyfutás kezdődjön a népszámlálási kampányban, mert meggyőződésem, hogy ezzel csak ártanánk a közösségünknek” – közölte.

Híd: a szakmai egyeztetésen mindenképpen részt kívánunk venni, de…

A népszámlálást kulcsfontosságú témának tartja a Híd is. „Pontosan ezért dolgoztak az elmúlt években kormánybiztosaink, Bukovszky László és Ravasz Ábel azon a módosításon, amely lehetővé teszi több nemzetiség egyidejű bejelölését a következő népszámlálási ívben. Ez lehetővé teszi majd a magyar nyelvi jogok megőrzését a lehető legtöbb településen” – közölte megkeresésünkre a párt szóvivője.

Magdeme Klára elmondta, a Híd a napokban tartja tisztújító közgyűlését. Ezt követően, az újonnan választott elnök egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy pártja a szlovákiai magyarság politikai érdekképviselete biztosításáról és jövőjéről folytatott viták aktív résztvevője legyen.

„A partnereinktől is ezt a hozzáállást várjuk: a tisztújítás mielőbbi befejezését, majd az új vezetőségek lehető leggyorsabban elkezdett együttgondolkozását.”

A szlovákiai magyar politizálás fordulóponthoz érkezett. A szakmai egyeztetésen mindenképpen részt kívánunk venni, de azt javasoljuk, erre olyan időpontban kerüljön sor, amikor azon már a releváns felek vehetnek részt” – közölte a ma7-tel a Híd szóvivője.

MKÖ: pártpolitikai korteskedés helyett a civil szervezeteknek kell főszerepet vállalniuk
Fontos, hogy minél többen magyarnak vallják magukat, ám kontraproduktív lenne, ha az ezt elősegítő kampány pártpolitikai korteskedéssé válna. Ezért, ahogy tíz éve is, a civil és társadalmi szervezeteknek kell főszerepet vinniük. Mi ezt fogjuk támogatni, örülnénk, ha ez a szempont az egyeztetésekre is érvényes lenne” – reagált az MKP kezdeményezésére Mózes Szabolcs, a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) elnöke, aki szerint a 2021-es népszámlálás az év kulcsmomentuma lesz a szlovákiai magyarság számára, egyben kihatással lesz a következő tíz évre.

Az MKÖ elnöke hozzátette, a párbeszéd és együttműködés mozgalmaként határozzák meg magukat, ezért minden releváns egyeztetést és kommunikációt támogatnak.

„Az MKP által kezdeményezett tárgyalásról a ma7 megkeresése alapján értesültünk. Az Összefogás hétfőn tartja elnökségi ülését, melyen ezt is megvitatjuk, az addig reményeink szerint megérkező meghívóból pedig a találkozó részleteit is megtudhatjuk, s ennek alapján véleményt alkotunk. Mivel sem a Hídnak, sem az MKP-nak nincs választott vezetősége, egy széles kerekasztalhoz szerencsés lenne olyan időpontot találni, amikor mindegyik fél a legitim vezetőséggel vagy küldöttséggel tud felsorakozni – hogy a megegyezések hosszabb távon tarthatóak legyenek. Végleges választ a meghívó részleteinek ismeretében, a hétfői elnökség ülése után küldünk partnereinknek” – tájékoztatott Mózes Szabolcs.

Ma7

Kapcsolodó cikkek