Az MKP és a SZMPSZ közösen kéri az intézkedéscsomag megvitatását az oktatási minisztertől - Külhoni Magyarok
Hírek

Az MKP és a SZMPSZ közösen kéri az intézkedéscsomag megvitatását az oktatási minisztertől

A Magyar Közösség Pártja, egyeztetve a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével és más szakmai szervezetekkel, levélben fordult Branislav Gröhling oktatásügyi miniszterhez, kérve az oktatásügyi intézkedéscsomag kapcsán felmerült vitatott, illetve tisztázatlan kérdések személyes megvitatását.

A levélben a párt és a magyar pedagógusszakma rámutat a kisebbségi törvény hiányára, amely átfogóan rendezné a közösség jogállását az oktatásügy területén is,
valamint a tervezet kapcsán felmerült problémákra, többek között a magyar nyelv és irodalom tantárgy kihagyására a kilencedikes tanulók alapoktatását lezáró Monitor 9 elnevezésű tesztelésből.

A tárgyaló felek továbbá kérik a didaktikus eszközök piacának megnyitását, a középiskolai felvételik és érettségi vizsgák feltételeinek változtatását. Emellett egyetértenek abban, hogy nem történt előrelépés a nemzetiségi kisebbségek oktatásügyében. Mindamellett az intézkedéscsomag egyes elemei negatívan érintik a nemzetiségi iskolákat. Ide sorolták többek között, hogy a nemzetiségi oktatási nyelv nem egyenrangú az államnyelvvel a központi vizsgás teljesítménymérések (Tesztelés 5, központi érettségi) terén. Ugyancsak fellépnek a nemzetiségi iskolák nem egyértelmű racionalizációjának víziójával szemben.

Végezetül közös munkaértekezletet kérvényeznek a szaktárcától, ahol felvázolhatják a magyar közösséget érintő problémákat.

A szakminiszternek küldött szlovák nyelvű levelük ITT olvasható.

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek