Az oktatásügyi minisztérium online segédanyagot készít a magyar tanintézmények részére - Külhoni Magyarok
Hírek

Az oktatásügyi minisztérium online segédanyagot készít a magyar tanintézmények részére

A szlovák oktatásügyi minisztérium prioritásai közé tartozik a nemzetiségi iskolák támogatása a jelenlegi járványhelyzetben is. A szaktárca a magyar nyelvű távoktatás fejlesztését biztosító projektet dolgozott ki, melynek részleteiről ma számoltak be.

„A távoktatás olyan kihívás, amellyel az új kormány kinevezése óta igyekszünk tevékenyen szembenézni és folyamatosan odafigyelni rá. A koronavírus miatt mindannyian kénytelenek vagyunk alkalmazkodni a járványügyi helyzethez. Ezért kifejezetten örülünk annak, hogy támogathatjuk az új és innovatív oktatást a nemzetiségi iskolákban is, ami segíti a tanárok mindennapi munkáját” – fogalmazott a szerkesztőségünknek eljuttatott sajtóközleményében Filip Mónika, a nemzetiségi oktatásügyért és az inkluzív oktatásért felelős államtitkár.

A tárca számos projektet dolgozott ki a nemzetiségi tanintézmények távoktatásának előmozdítása érdekében.

Mint elmondta: jelenleg az EDU TV videofelvételeinek előkészítése zajlik, amelyben a nemzetiségi iskoláknak lehetőségük van mintegy 200 videóval képviseltetni magukat távoktatási célokra.
Mindazonáltal a minisztérium támogatta azon civil szervezeteket is, amelyek célja a távoktatás fejlesztése azokban az iskolákban, ahol magyarul vagy ruszin nyelven folyik az oktatás. Támogatásban részesült többek között a Synergic Polgári Társulás, amelynek célja a távoktatás színvonalának javítása a nemzetiségi iskolákban a Google for Education rendszer alkalmazásával – olvasható a közleményben.

A szaktárca a pedagógusokra is gondolt, számukra egy külön online platformot hozott létre. Itt többek között olyan videoanyagok érhetőek majd el, melyek a szlovákiai magyarok történelmével foglalkoznak. A projekt részeként létrehoztak egy speciális honlapot a magyar tannyelvű iskolák számára (www.edubox.sk), amelyet a tanárok használhatnak tapasztalatcserére és élő internetes kommunikációra. Ez a honlap tantárgyak szerint besorolt oktatási anyagokat tartalmaz a távoktatás céljaira. Az említett projekt kivitelezője a Fórum Intézet – fogalmaz a közlemény.

Mint láthattuk, a távoktatás támogatásába bekapcsolódtak a felvidéki magyar intézmények is. Ezek közé tartozik a Komáromi Jókai Színház. A komáromi társulás tagjai a klasszikus irodalmi művekből készítenek online formában hasznosítható anyagokat.
Mint Juhász Eszter, a Komáromi Jókai Színház szervezési osztályának a vezetője kifejtette: a kötelező olvasmányokból válogatnak az online feldolgozás során. A komáromi társulás Benkő Géza Stúdiójában veszik fel az irodalmi szemelvényeket. Az egyes elhangzó szemelvények húsz-harminc perces időtartamúak, melyeket online segédanyagként használhatnak a magyar iskolák.

Mint már a Felvidék Ma beszámolt róla, a szaktárca fokozottan támogatja a nemzetiségi iskolákban folyó tevékenységeket. A multikulturális dialógus támogatására 33 intézmény kapott anyagi dotációt a minisztériumtól.

Szeptember 1-től jóváhagyásra került a nemzetiségi iskolákban a honismeret és a zeneoktatás tantárgyak oktatási normáinak kiegészítése, mégpedig az alapiskolák alsó tagozatai számára. „A módosításnak köszönhetően a nemzetiségi iskolák tanulói jobban megismerhetik saját nemzeti kultúrájuk értékeit és tudatosíthatják nemzeti identitásukat” – fejtette ki végezetül Filip Mónika államtitkár.

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek