Az úzvölgyi temetőgyalázásra is kitér az amerikai külügyminisztérium éves jelentése - Külhoni Magyarok
Hírek

Az úzvölgyi temetőgyalázásra is kitér az amerikai külügyminisztérium éves jelentése

Az úzvölgyi temető ügyére is kitér az amerikai külügyminisztérium Romániára fókuszáló, vallásszabadságról szóló éves jelentése. A korábbi években kibocsátott jelentésekhez hasonlóan a dokumentum ezúttal is kifogásolja a romániai restitúció késlekedését.

Az amerikai diplomácia jelentése emlékeztet, hogy a Bákó megyei Dormánfalva (Dărmănești) polgármestere tavaly román katonák tiszteletére állított emlékműveket a magyar katonák sírjai fölé. Mindemellett a dokumentum sérelmezi az egyházi javak, ingatlanok visszaszolgáltatásának lassú ütemét is. A jelentés tételesen említi a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaigénylésének bírósági úton való ellehetetlenítését, valamint a római katolikus, református és evangélikus-lutheránus egyházak restitúciós kérelmeinek – különböző ürügyekre hivatkozva történő – elutasítását.

Az amerikai külügyi jelentés kapcsán pénteken kibocsátott közleményében az RMDSZ üdvözli, hogy az Egyesült Államok kiemelten foglalkozik az úzvölgyi temető ügyével, és negatív példaként említi a dormánfalvi polgármester temetőgyalázását, a legionárius megnyilvánulásokat a temetőben. „A szövetség aggódva figyeli, hogy Romániában nem történt előrelépés a gyűlöletbeszéd visszaszorításában és az intolerancia leküzdésében, amely a többség és kisebbség, valamint a különböző felekezetek viszonyát illeti” – hangsúlyozta Kelemen Hunor a dokumentum megjelenését követően.

Az RMDSZ tavaly több nemzetközi fórumon emelt szót a temetőgyalázásról, amelyről a szövetségi elnök személyesen tájékoztatta az amerikai külügyminisztérium egyik Romániába látogató képviselőjét is. Kelemen Hunor Matthew G. Boyse-nak, az Egyesült Államok Külügyminisztériuma közép-európai és holokausztügyekért felelős helyettes államtitkárának bemutatta a június 6-i vandalizmusról készült fotókat és videófelvételeket, rámutatva, hogy egy rendkívül kényes helyzetben miként viselkedik a többség az ország területén élő számottevő nemzeti közösséggel. „Románia és Magyarország hadisírgondozó hivatalai képviselőinek megkezdett közös munkáját folytatni kell. Bízunk abban, hogy olyan megoldás születik, amely megfelelőképpen rendezi az úzvölgyi temető ügyét” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Mint arról beszámoltunk, román nacionalisták közel százfős csoportja ünnepelt május 28-án, a román hősök napján az úzvölgyi katonatemetőben, látványosan semmibe véve a járványügyi korlátozásokat. A rendezvényt Mihai Tîrnoveanu, a szélsőségesen nacionalista Calea Neamului Egyesület elnöke kezdeményezte. A Bákó megyei Dormánfalva város önkormányzata tavaly áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő katonatemetőben, melyet korábban a Hargita megyei Csíkszentmárton község gondozott. A tavalyi hősök napján, június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt. Az ügy több pernek a tárgyát képezi.

Krónika

Kapcsolodó cikkek