Bácsfeketehegyen 435 nyertes pályázó írta alá a szerződést a Prosperitati Alapítvánnyal - Külhoni Magyarok
Hírek

Bácsfeketehegyen 435 nyertes pályázó írta alá a szerződést a Prosperitati Alapítvánnyal

Bácsfeketehegyen Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, valamint Pásztor István a VMSZ és Nagy Sándor, az Aretol vállalat tulajdonosa ünnepélyesen átadta az új üzemrészleget, amely anyaországi támogatásból épülhetett fel. Bácsfeketehegyen az iskola sportcsarnokában a Prosperitati Alapítvány 435 újabb sikeres pályázóval írta alá a szerződést. Szijjártó azt is bejelentette, hogy a gazdaságfejlesztési program folytatódik.

„Az ország határai és a nemzet határai nem esnek egybe. Ez egy nagyon komoly felelősséget ró a mindenkori magyar kormányra. Annak a felelősségét, hogy gondoskodjon a határon túl élő magyar nemzeti közösségekről. A jelenlegi magyar kormány nem Budapesten szeretné eldönteni, mi a jó a vajdasági magyaroknak, hanem arról az itt élők döntenek. A négy évvel ezelőtti gazdaságfejlesztési program sikeres, hiszen minél jobban megy Vajdaságnak, az annál jobb a magyaroknak és annál jobb a szerbeknek is” – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bácsfeketehegyen, ahol a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjának keretében létrehozott fagyasztottzöldség-feldolgozó üzemet adta át. Szijjártó Péter kiemelte, hogy Vajdaságban 13 ezer vállalkozót, céget, gazdát, termelőt támogattak anyaországi forrásokból, 47,5 milliárd forintnyi magyar költségvetési támogatással, amelyekből összesen 93 milliárd forintnyi beruházás jött létre a Vajdaság területén. A magyar kormánynak az a kötelessége és felelőssége, hogy végrehajtsa mindazt, amit a határon túl élő magyar nemzeti közösségek kérnek tőle. Öt éve is feltettük ezt a kérdést itt, Vajdaságban Pásztor István elnök úrnak, hogy mit gondol arról, mi volna helyes a magyar kormány részéről, mik azok a döntések, melyek azok a programok, amelyeket várnak, sőt, elvárnak tőlünk. Akkor Pásztor István elnök úr azt mondta, hogy ő azt szeretné, ő azt várja el a mindenkori magyar kormánytól, hogy gazdaságilag erősítse meg a határon túl élő magyar nemzeti közösségeket, mert ha ezek a közösségek gazdaságilag meg tudnak erősödni, az segít a helyben maradásban.

Szijjártó szerint Szerbia sikere Magyarország érdeke is, hiszen minél jobban teljesít Szerbia, annál jobb az nekünk, részben a vajdasági magyarok miatt, részben amiatt, hogy a gazdaságaink szorosan összefonódtak, kereskedelmi forgalmunk tavaly már a 2,5 milliárd eurót is meghaladta. Az utóbbi tíz évben az árucsere-forgalom évről-évre nőtt a két ország között.

A világjárványról is beszélt a külgazdasági és külügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy az nem csak egészségügyi, hanem gazdasági kérdés is, és ha a gazdasági védekezés során szorosan együttműködünk, akkor mind Szerbia, mind Magyarország újra nagyon komoly sikereket érhet el.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a világjárvány minden eddiginél világosabban és egyértelműbben bizonyította, hogy mi, magyarok és szerbek, szerbek és magyarok szoros egymásrautaltságban élünk itt, Közép-Európában, és azt állapíthatjuk meg, hogy a világjárvány ideje alatt ez a köztünk lévő kapcsolat csak erősödött.

A vasárnapi szerbiai választásokra kitérve kiemelte, hogy a magyar kormány nem kíván beleavatkozni a voksolásba, ám a mostani szerb kormánykoalíció sikerének szurkol. – Két okból is szurkolunk a sikerért. Egyrészt azért, mert ennek a kormánykoalíciónak részesei a magyarok, a vajdasági magyarokat képviselő párt, és őszintén reméljük, hogy a jövőben is lesz lehetőségük a vajdasági magyaroknak, hogy részt vegyenek a Szerbia jövőjéről szóló fontos döntésekben, másrészt pedig azért is szurkolunk a mostani kormánykoalíciónak, mert mi ezzel a szerbiai kormánykoalícióval tudtuk történelmi jelentőségű barátsággá alakítani Magyarország és Szerbia kapcsolatát – fogalmazott.

Az üzemrészleg felavatást követően a bácsfeketehegyi sportcsarnokban 435 pályázóval írtak alá szerződést. Földvásárlási és kezdő turisztikai vállalkozók támogatása kategóriájában összesen 1,89 milliárd forintnyi költségvetési támogatást hagytak jóvá. Mintegy 2000 hektár termőföld vásárlása vált így lehetővé a pályázók számára, valamint turisztikai fejlesztések megvalósulása is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bácsfeketehegyen azt is bejelentette, hogy öt új pályázattal folytatódik a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja. Házvásárlásra, méhészeti tevékenység folytatásához szükséges beruházásokra, földvásárlásra, kezdő vállalkozások számára és munkanélküliek vállalkozásindítására írtak ki pályázatot.

Pásztor István beszédében köszönetet mondott Szijjártó Péternek, amiért négy és fél évvel ezelőtt a kormány döntésének értelmében az általa vezetett Minisztérium vállalta be ezt a programot, amelyik a nemzetpolitika új eszközévé vált az elmúlt években. Olyan eszközzé vált, ami nem csak itt, Vajdaságban, hanem az egész Kárpát medencében fontos, mert mindenhol kettős cél mozgatja magyar közösségeket: egyrészről az, hogy identitásunkban megmaradjanak és megerősödjenek, másrészről pedig az hogy egzisztenciálisan megerősödve gyökeret tudjak engedni. A gazdaságfejlesztési program ezt a két célkitűzést erősíti, teremtett egy olyan lehetőséget, ami egészen biztos, hogy hatékonynak bizonyult az elmúlt években. Most így a kampányban idején – településről településre járva – azt tudom elmondani, hogy olyasmi történt velünk az elmúlt négy évben, amire igazából már csak álmainkban számíthattunk. Ennek folytatására teremthet lehetőséget, ha ez emberek elmennek vasárnap szavazni és voksukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a sikertörténet folytatódjon.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek