Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és Gaál György helytörténész kapta a Kincses Kolozsvár-díjat - Külhoni Magyarok
Hírek

Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és Gaál György helytörténész kapta a Kincses Kolozsvár-díjat

Kincses Kolozsvár-díjat vett át vasárnap este Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és Gaál György helytörténész a Kolozsvári Magyar napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesülettől.

Amint Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke méltatásában elmondta: Balog Zoltán fontos segítséget nyújtott a Kolozsvári Magyar Napok megszervezéséhez. Emellett lelkészként, államtitkárként, az emberi erőforrások minisztereként, miniszterelnöki megbízottként egyszerre képes megfelelni a pragmatikus világi szempontrendszernek és a hit szempontrendszerének.

Balog Zoltán az egyik legmeghatóbb kolozsvári élményeként említette, amikor a város főterén ötvenezer ember várta az István a király rockopera előadását. Mint felidézte, Horváth Anna, akkori alpolgármesterrel együtt fogták a kezét Emil Boc polgármesternek, hogy el ne szaladjon, de a polgármester is helyt állt a tömeg előtt.

„Advent van. Nekünk magyaroknak mindig advent van, de ez nem valami tétlen sóvárgás, hanem tettekkel teli advent. Kívánom, hogy ez így is maradjon” – jelentette ki a politikus.

A Gaál György helytörténészt méltató Székely István, a Kincses Kolozsvár Egyesület egyik alapítója megemlítette: az arisztokrata felmenőkkel rendelkező Gaál Györgyöt sokan egy letűnt kor utolsó képviselőjének tartják. Ezzel szemben ő a jövő előhírnöke, aki sokat tesz azért, hogy ez a vágyott kor el is jöjjön.

Gaál György felidézte: az 1970-es 1980-as években jóformán beszélni sem lehetett Kolozsvár múltjáról. Felszabadulásként élte meg a kolozsvári magyarság a kommunista diktatúra 30 évvel ezelőtti megdőlését, de csak két évre tudott fellélegezni, mert 1992-től 12 éven át a szélsőségesen nacionalista Gheorghe Funar polgármester gondoskodott arról, hogy a magyarok ne érezzék jól magukat a városukban. A közösség csak akkor talált igazán magára, amikor tíz évvel ezelőtt először megszervezte a Kolozsvári Magyar Napokat, és egy hétre birtokba vette a város tereit.

A díjátadót követően a Magyar Nemzeti Táncegyüttes mutatta be A Tenkes kapitánya című táncjátékát. Az előadás előtt Brendus Réka, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának a főosztályvezetője arról beszélt, hogy az Országgyűlés II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánította az idei évet abból az alkalomból, hogy a főnemest 315 évvel ezelőtt választották erdélyi fejedelemmé Gyulafehérvárott.

Erre az alkalomra készült a Zsuráfszki Zoltán által rendezett táncjáték, amelyet a nemzetpolitikai államtitkárság a Kárpát-medence 12 városába visz el.

MTI

Kapcsolodó cikkek