Bátrak Ligája - Kecskeméten folytatódik a versenysorozat - Külhoni Magyarok
Hírek

Bátrak Ligája – Kecskeméten folytatódik a versenysorozat

Siklós és Balassagyarmat után tíz csapat részvételével Kecskeméten, a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola sportcsarnokában folytatódik a Bátrak Ligája elnevezésű iskolai vetélkedősorozat.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az országos versenysorozat hétfő délelőtti megnyitóján jelezte, hogy a nemzeti összetartozás évében határon túli csapatok is részt vesznek a versenyen. A Bátrak Ligája kecskeméti állomásán ugyanis két vajdasági és egy horvátországi általános iskola is képviselteti magát.

Fotó: Honvédelmi Sportszövetség

Az államtitkár hangsúlyozta, bízik benne, hogy azt az összefogást, illetve nemzeti összetartozást, amit az elmúlt években sikerült megteremteni – akár a Bátrak Ligája sport- és ügyességi versenysorozat keretében is – lehetőség lesz tovább erősíteni a fiatalok körében.

Potápi Árpád János emlékeztetett: ez a második tanév, hogy a Honvédelmi Sportszövetség a nemzetpolitikai államtitkársággal összefogva valósítja meg a Bátrak Ligája vetélkedősorozatot.

Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke elmondta: akárcsak a próbatételekhez, kihívásokhoz, úgy az élethez is bátorság szükséges.

Fotó: Honvédelmi Sportszövetség

Mint kiemelte, a szövetség célja, hogy olyan képességekkel és kompetenciákkal vértezzék fel a fiatalokat, amelyekkel minél hatékonyabban úrrá tudnak lenni a mai, globalizált világ különféle nehézségein.

A szövetség elnöke elmondta: a Bátrak Ligája versenysorozatnak katonai jellege is van, hiszen a sebesült társak hordásától kezdve a lézeres céllövészeten keresztül kadétek is segítik a fiatalok felkészülését.

A főként honvédelmi jellegű versenyszámokot úgy állították össze, hogy azonnali sikerélményhez juttassák a fiatalokat, és a vetélkedés mellett a közösségépítés is fontos szempontja a szervezőknek – tette hozzá.

Simicskó István emlékeztetett: az országos hálózatot képező Honvédelmi Sportközpontok egyike a tervek szerint Kecskeméten épül majd meg. A közösségi élmények, a sportolás és honvédelmi ismeretek elsajátításának legfőbb helyszínein a sportlövészet, a küzdősportok és a technikai sportok lehetőségét is megteremtik – sorolta.

Fotó: Honvédelmi Sportszövetség

A Bátrak Ligája harmadik, kecskeméti állomásán a négy helyi csapat mellett két kiskunfélegyházi, egy mórahalmi, két szerbiai és egy horvátországi általános iskola nyolcfős együttesei küzdenek egymással. A vetélkedőn fordulónként az első három csapat érem-, kupa- és értékes sportszerutalvány díjazásban részesül. A következő találkozót január végén Sárospatakon rendezik.

A megmérettetés versenyszámai a honvédelmi neveléshez szorosan kapcsolódó gyakorlati és elméleti feladatokból állnak. Ezek között szerepel falmászás, lézeres lövészet, vívás, íjászat, akadálypálya, sor- és váltóverseny, erőpróba, villám tájékozódás, szimulátor és távirányítós járművezetés, illetve az első világháborúhoz kapcsolódó feladatsor.

Az elmúlt tanévben a Bátrak Ligája-Rákóczi Kupa nyolc állomásos versenysorozatával már összesen tizenegy településen járt a program.

MTI

Kapcsolodó cikkek