Bátyúban a málenkij robot áldozataira emlékeztek - Külhoni Magyarok
Hírek

Bátyúban a málenkij robot áldozataira emlékeztek

Bár a koronavírus-járvány miatt továbbra sem lehet rendezvényeket szervezni, november 22-én, vasárnap a templomból kijövő bátyúi lakosok idén is megemlékeztek a sztálinizmus áldozatairól a nekik emléket állító márványtáblák mellett.

Bimba Csilla, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Bátyúi Alapszervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, felhívva a figyelmet az emlékezés fontosságára. Ezt követően Bimba Brigitta, a Debreceni Egyetem Történelem és Néprajzi Doktori Iskolájának végzős hallgatója beszélt a málenkij robot bátyút is érintő borzalmairól. „A mai járványhelyzetben sokan várjuk a védőoltást. Talán így volt ez 76 évvel ezelőtt is, amikor a szolyvai gyűjtőtáborban is járványos betegségek ütötték fel fejüket. Akkor egy orvos ugyanazzal a tűvel oltotta végig az embereket, nem csoda, hogy sokan mindebbe belehaltak. Őseink emberségükben meggyalázva ártatlanul kerültek jeltelen tömegsírokba” – idézte fel az eseményeket a doktoranduszhallgató. Bimba Brigitta elmondta, akik túlélték a gyűjtőtáborok borzalmait, azokat a marhavagonokba való utazás, élelemhiány s egyéb szörnyűségek tizedelték. Így történhetett, hogy Bátyúból 38 ember halt meg a málenkij robot miatt. Az isteni gondviselés által hazavezetett emberek testben és lélekben meggyötörve tértek haza. „Boldogok, akik háborúságot szenvedtek az igazságért, mert övék a mennyeknek országa” (Máté 5:10) – áll a bibliai idézet a bátyúi emlékművön. „A szovjet terror bár látszólag mindent elvett az emberektől, a hitüktől nem tudta megfosztani őket. Imádkozzunk mi is, bűnbocsánatot kérve, hogy ha itt a földön nem is, de majd egykor odafenn újra együtt lehessünk velük” – zárta gondolatait Bimba Brigitta.

Séra Dániel, a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának hallgatója az Ezer fogoly küldi imáját az égbe c. verset szavalta, majd az Együtt Nyugdíjasklub énekelt.

Kacsó Géza helyi református lelkész a megemlékezés zárásaként imában kérte, hogy Isten vegye oltalmába a kárpátaljai magyarságot.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek