Bemutatják a trianoni békeszerződés irodalmi és nyelvi hatásait - Külhoni Magyarok
Hírek

Bemutatják a trianoni békeszerződés irodalmi és nyelvi hatásait

A trianoni békeszerződés irodalmi és nyelvi hatásait bemutató, a világhálón is nyomon követhető előadás-sorozat indul szerdán a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara és a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány közös sorozatának hat határon túli vendégelőadója tudományterülete jeles képviselője. A szakemberek irodalomtörténeti és nyelvészeti előadásai, ismeretterjesztő stílusuknak köszönhetően nemcsak a téma adekvát ismerői, hanem a nagyközönség számára is feltérképezik, és sok nézőpontból körbejárják ezt az egyszerre történelmi, politikai, emlékezetpolitikai és irodalomtörténeti problémakört.

A határ/határtalanság dilemmái alcímet viselő sorozat első előadója Mészáros András nyugalmazott egyetemi tanár, a Szlovák Tudományos Akadémia filozófiai intézetének munkatársa lesz, aki kisebbségi létből kiindulva vizsgálja meg azt a kérdést, hogy megjelenhet-e a filozófia a „kisebbségi irodalomban”.

Balázs Imre József, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar irodalomtudományi intézetének docense az erdélyi magyar irodalom tíz korszakát mutatja be, a szintén ezen az egyetemen oktató Vallasek Júlia pedig arról beszél, miként jelenik meg az otthon, az otthontalanság és a határ a Trianont tematizáló regényekben.

Trianon nyelvi következményeiről tart előadást a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán oktató Csernicskó István, a Varsói Egyetem professzora, Németh Zoltán pedig arra a kérdésre próbál választ adni, van-e vagy nincs szlovákiai magyar irodalom. A sorozat zárásaként az Újvidéki Egyetem professzora, Harkai Vass Éva mutatja be a vajdasági magyar irodalom történetét és viszonyát az egyetemes magyar irodalomhoz.

MTI

Kapcsolodó cikkek