Benyovszky Móric-évet tartanak 2021-ben - Külhoni Magyarok
Hírek

Benyovszky Móric-évet tartanak 2021-ben

Benyovszky Móric-évet tartanak 2021-ben a felfedező, katona, író születése 280. és halála 235. évfordulója alkalmából – mondta Szőcs Géza, a rendezvények fővédnöke, a kormányfő kulturális főtanácsadója vasárnap Budapesten.

„Életműve, karaktere, kalandjai, a szabadságeszmény szolgálata, önfeláldozása, megalkuvást nem ismerő vakmerősége rendkívül jelentős, szimbolikus alakká avatja Benyovszky Móricot a magyar panteonban” – fogalmazott Szőcs Géza a Benyovszky Ház történelmi szalonjában Benyovszky születésének 279. évfordulóján tartott eseményen.

Szőcs Géza szerint a felfedező életével példát mutatott, és abba a sorba helyezhető, mint a régi római házi istenek, akik vigyáztak utódaikra, a mai magyarokra. Benyovszky Madagaszkáron, Lengyelországban, Franciaországban, Amerikában is élt, és járt többek között Formosán (a mai Tajvanon).

G. Németh György, a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy Jókai Mór életművéből négy kötetet is szentelt Benyovszkynak, és sokan ezeken keresztül ismerték meg őt. Mint kiemelte, az emlékév mintegy felvezetéseként kedden az Eiffel Műhelyházban Boieldieu francia szerző 19. században született műve, a Benyovszky Móric, avagy a kamcsatkai száműzöttek című opera részleteiből összeállított dalestet rendeznek.

„Benyovszky mellszobrát nemrég készítette el Kocsis András Sándor szobrászművész, az alkotást a tervek szerint a magyar főváros egyik közterén fogják elhelyezni. Életéről Nagy Tibor zeneszerző Pozsgai Zsolt librettójával és Bradányi Iván szövegeivel musicalt írt, amelyet jövőre mutatnak be. Szerepel a tervek között könyv, képregény, film, valamint emlékérem elkészítése is az emlékévre” – sorolta G. Németh György.

MTI

Kapcsolodó cikkek