Bevonják a kisebbségeket a döntéshozatalba - Külhoni Magyarok
Hírek

Bevonják a kisebbségeket a döntéshozatalba

A Temes megyei önkormányzat jóváhagyta a Nemzeti Kisebbségek Konzultatív Tanácsának a létrehozását, amelynek célja az etnikumok bevonása a megye gazdasági, társadalmi és kulturális fejlesztésének a folyamatába. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a helyhatósági választások során a nemzeti kisebbségek egyetlen képviselője sem került be a Temes Megyei Tanácsba.

A temesvári önkormányzat mellett működő kisebbségi struktúrához hasonlóan ennek is konzultatív szerep jut, nem lesz jogi személyisége, és párbeszéd alapján fog működni a nemzeti kisebbségek területére vonatkozó közpolitikák kidolgozásában és nyomon követésében.

A Tanácsban képviseltethetik magukat a nemzeti kisebbségek reprezentatív szervezetei, amelyek Temes megyében fejtik ki tevékenységüket. A kisebbségi tanács foglalkozik a kultúra, az oktatás és a képzés, a munkaerő foglalkoztatás és a vállalkozások, az önkéntes tevékenységek, a sport, az egészségügy és a környezetvédelem, a társadalmi befogadás és a családtámogatás, az együttéléssel és a kisebbségi jogokkal kapcsolatos konkrét kérdésekkel.

„Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a megyénk egy multikulturális, ökumenikus, toleráns társadalom történelmi hagyományával rendelkezik, amelynek története a többnyelvű és kozmopolita lakosság harmonikus együttéléséről szól. Talán ez volt Temesvár legfontosabb ütőkártyája az Európa Kulturális Fővárosa címért folytatott küzdelemben, és úgy gondoljuk, hogy ebben az időszakban minden eddiginél jobban kötelességünk tiszteletben tartani közös történelmünket” – nyilatkozta Alin Nica, a Temes Megyei Tanács elnöke.

A Nemzeti Kisebbségek Konzultatív Tanácsa által kinevezett képviselő résztvevői státusszal rendelkezik a megyei önkormányzat plénumában és jogában áll beavatkozni a kisebbségekkel kapcsolatos napi kérdések megvitatása során. Ezen túlmenően a struktúrának joga van javaslatokat tenni a kisebbségi kérdésekben meghozott közigazgatási intézkedések kidolgozására.

Nyugati Jelen

Kapcsolodó cikkek