A Fidesz mielőbbi konkrét lépéseket vár a kisebbségek védelmében - Külhoni Magyarok
Hírek

A Fidesz mielőbbi konkrét lépéseket vár a kisebbségek védelmében

Az EP kulturális szakbizottsága (CULT) ma eszmecserét tartott a Minority Safepack európai polgári kezdeményezésről az Európai Bizottság (EB) képviselőjének részvételével. Bocskor Andrea, a szakbizottság fideszes alelnöke felszólalásában csalódottságának adott hangot, amiért a Bizottság nem támogatta a Minority Safepack-et és felszólította a testületet, mielőbb tegyen jogszabályjavaslatokat a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében.

Csaknem 1.2 millió EU-s polgár szorgalmazta aláírásával, hogy a több mint 50 millió európai őshonos kisebbséghez és nemzeti és nyelvi közösséghez tartozó polgár jogai garantálva legyenek. A Minority Safepack elsősorban az őshonos nemzeti közösségek nyelvi és kulturális jogai érdekében készült és nem az új kisebbségek miatt. Tavaly decemberben az Európai Parlament nagy többséggel támogatta e kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést és cselekvésre szólította fel az EB-t. „Jogszabályjavaslatokat vártunk a kisebbségi nyelvek és a többnyelvűség védelme érdekében, hiszen a kezdeményezés széleskörű támogatottsága is alátámasztotta, mekkora szükség van erre. Érthetetlen, hogy miért gondolja azt a Bizottság, hogy nincs szükség új jogi keretre!” – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus.

Bocskor Andrea rámutatott: „Az Európai Bizottság érvei egyszerűen elfogadhatatlanok. A közleményében leírt indokok felületesek, mondvacsináltak és nem fedik a Minority Safepack kezdeményezői javaslatában kérteket. Arra kérem ezért a Bizottságot, fontolja meg a döntését és tegyen javaslatot a nemzeti és nyelvi kisebbségek érdekében”.

Hidvéghi Balázs, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) fideszes tagja felszólalásban rámutatott, hogy az Európai Bizottság szereti magát a demokrácia legfőbb védelmezőjeként feltüntetni, amikor azonban állampolgárok milliói fordulnak hozzá konkrét lépéseket követelve a nemzeti kisebbségek védelmében, akkor hátat fordít nekik. “Ez a kezdeményezés a demokrácia ünnepe lehetett volna. Az európai emberek világos üzenetet küldtek, fellépést vártak, ám a Bizottság cinikus módon lesöpörte a kezdeményezést az asztalról” – mondta el Hidvéghi.

A Bizottság képviseletében résztvevő Vivienne Hoffmann felszólalásában megismételte, hogy miért nincs szükség újabb jogi aktusra, és olyan EU programokról és ET határozatokról beszélt, melyek nem elégségesek ahhoz, hogy garantálják az őshonos kisebbségek hatékony jogvédelmét, sőt nem is az őshonos kisebbségekre, hanem a migránsokra vonatkoznak. Szinte minden felszólaló elégedetlenségének adott hangot a Bizottság válaszát illetően és cselekvést sürgetett.

„A Bizottság ismételten figyelmen kívül hagyta a polgárok akaratát, amivel nem csak a polgári kezdeményezések, de önmaga hitelességét is aláássa” – zárta felszólalását Bocskor Andrea.

Magyar Hírlap

Kapcsolodó cikkek