Brenzovics: Ukrajna az utolsó megmaradt kapcsolatát vágja el Európától a kitiltási botránnyal - Külhoni Magyarok
Hírek

Brenzovics: Ukrajna az utolsó megmaradt kapcsolatát vágja el Európától a kitiltási botránnyal

Egyetlen ország van, amely következetesen és határozottan támogatta és támogatja Ukrajnát csatlakozási törekvéseiben, és az Magyarország, de Kijev ezt képtelen belátni – fogalmazott portálunknak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetője, Brenzovics László, a kárpátaljai választási sikereket elemző keddi sajtótájékoztatót követően. A szövetség elnöke az ukrán kitiltási botrányra reagálva közölte: az ukrán diplomácia teljesen abszurd helyzetbe sodorta magát, már csak azért is, mivel Ukrajnának egyetlen útja szabad csak Európa felé, hiszen Magyarországot kivéve az összes környező országnak le vannak zárva a határai. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár – az Ukrajnából vélhetően kitiltott egyik személy – portálunknak arról beszélt, csalódottságot talán csak amiatt érez, hogy az ukrán nacionalista politika ezúttal sem cáfolta meg önmagát.

Beárnyékolja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vasárnapi, helyhatósági választásokon való szereplésének sikerét az a durva diplomáciai lépés, amelynek értelmében az Ukrajna belügyeibe való beavatkozásra hivatkozva Kijev két magyar tisztviselőt tiltott ki az országból. Bár a kiutasítottak kilétéről egyelőre semmilyen hivatalos értesítés nem érkezett, az ukrán sajtóban a Miniszterelnökség államtitkárát említik. A KMKSZ választási sikeréről szóló keddi sajtótájékoztatón az államtitkárt kérdeztük a diplomáciai botránnyal kapcsolatban.

 

MI VAN EGY UKRÁN POLITIKUS MOSOLYA MÖGÖTT…?

Potápi Árpád János a PestiSrácok.hu kérdésére elöljáróban is elmondta, kizárásos alapon valószínűleg valóban ő lehet az egyik kitiltott, hisz nem olyan régen volt már rá példa, hogy nem engedték be az országba, amikor a magyar kormány által felújított ungvári bázisiskolát adta volna át. A nemzetpolitikai államtitkár elmondta, érthetetlen, hogy egy olyan ország, amely a NATO-ba és az Unióba igyekszik és tudja, hogy Magyarország támogatására is szüksége van, miért tesz ilyen barátságtalan lépést, ráadásul úgy, hogy hazánk folyamatosan baráti gesztusokat tesz irányába.

Nagyon érdekes a viselkedésük, mert amikor személyesen találkozunk ukrán politikusokkal, akkor mosolyognak és szívélyesek, mégis, politikájukra tapasztalataim szerint az jellemző, hogy nem ígérnek semmit, de ha mégis, azt sem tartják be – fogalmazott. Potápi Árpád János hozzátette, Magyarország és a magyar politikusok semmilyen kampánycsendet nem sértettek meg, és azzal sem avatkoztak be Ukrajna belügyeibe, hogy kinyilvánították támogatásukat a magyar képviselők mellett. Úgy vélte, ez nem sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, hiszen ettől függetlenül mindenki arra szavaz, akire akar. Hozzátette: az Alaptörvény is rögzíti, hogy Magyarország felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, egyéni és közösségi jogaik érvényesítését, közösségi önkormányzataik létrehozását, szülőföldön való boldogulásukat. Az erős magyar érdekképviselet a magyarság megmaradásának elengedhetetlen feltétele, amikor ezt támogatjuk, az alkotmányban rögzített kötelezettségünknek teszünk eleget. Úgy fogalmazott, nem csalódtam, hiszen ahogy az ukrán politika világát megismertem, abba még ez is belefér. Inkább amiatt érzek csalódottságot, hogy ezeket a tapasztalatokat ismét csak megerősítették.

 

AZ ÖSSZEFOGÁS LOGIKÁJA

A KMKSZ sikerével kapcsolatban az államtitkár elmondta, a szövetség az elmúlt években nagyon sokat dolgozott annak érdekében, hogy az ott élő magyarság meg tudjon kapaszkodni, és ne hagyja el a szülőföldjét, és ezt a választók meghálálták. Mint hozzátette, a legjobb kampány maga a munka, és ez most is így volt.

Megjegyezte, az elmúl időszakban több kritika is érte, hogy határozottan kiállt a határon túli magyar pártok összefogása és egy platformon belüli indulása mellett, ugyanakkor ez hozta meg a sikert. Úgy vélte, ha a magyarság azt látja, hogy van egy erős összefogás, az több szavazatot hoz, mintha csak a különböző pártszínekben indulókra leadott szavazatok számát összeadnánk. Úgy fogalmazott, az összefogás a határon túli pártok esetében átértelmezi a “politikai matekot”, ahol “kettő meg kettő az lehet öt, vagy hat, vagy hét is”.

 

MAGYAROZÁSSAL LEPLEZIK A TÉTLENSÉGÜKET

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke a sajtótájékoztatót követően portálunknak elmondta, az ukrán diplomácia a kitiltással teljesen abszurd helyzetbe sodorta magát, hiszen, mint példaként kiemelte, Ukrajnának egyetlen útja szabad Európa irányába, az összes környező országnak le vannak zárva a határai, Magyarországot kivéve. Kijev ugyanakkor még ezt a gesztust sem képes a helyén kezelni, ahogyan azt sem, hogy egyetlen más országtól sem kapott olyan nagy humanitárius támogatást a járvány idején, mint Magyarországtól. Úgy vélte, a diplomáciai lépése egyszerűen annak a magyarellenes kampánynak a része, amely már 2015 óta zajlik Ukrajnában. Mint hozzátette, Magyarország negatív színben való feltüntetése, olyan politikai eszköz, amellyel az ukrán politika a tehetetlenségét, tehetségtelenségét leplezi. Úgy fogalmazott, sajnos azok a reményeink, amelyek arra irányultak, hogy az ukrán-magyar viszonyban gyors javulás áll be, nem váltak valóra.

 

MAGYARORSZÁG AZ EGYETLEN, AMELY KIÁLL UKRAJNA MELLETT

Portálunk rákérdezett, a magyar diplomácia jelenleg azzal próbál erőt mutatni, hogy a kisebbségi jogok biztosításáig nem támogatja Ukrajna EU-s és NATO-csatlakozását. Ugyanakkor az is látszik, hogy a kétoldalú nemzetközi szerződéseket – amelyek a kisebbségek jogait is biztosítják – Ukrajna látványosan nem tartja be. Feltettük, a tapasztalatok tükrében nem lenne-e kifizetődőbb, hogy feladva az eddigi határozott fellépést, Ukrajnát minél gyorsabban felvennék a nemzetközi és az európai közösségbe, ahol már könnyebben számon lehetne kérni ezeket a jogokat. Brenzovics László felvetésünkre úgy reagált, véleménye szerint középtávon Ukrajnának nincs esélye sem az EU-hoz, sem pedig a NATO-hoz csatlakozni, és ez nem csak Magyarországon múlik. Mint a KMKSZ elnöke kifejtette, a NATO alapszabály értelmében például azok az országok, ahol fegyveres konfliktus van, vagy területi követelések vannak irányába, nem csatlakozhatnak. Az EU-val kapcsolatban pedig sokan elfelejtik azt, hogy egy holland népszavazás értelmében Ukrajnával nem tárgyalhat az Európai Unió a felvételről.

Egyetlen ország, van, amely következetesen és határozottan támogatta és támogatja Ukrajnát, és az Magyarország. Kijev ezt képtelen belátni – fogalmazott.

 

A KÁRPÁT-MEDENCE MAGYARSÁGA SZOLIDÁRIS A KÁRPÁTALJAI MAGYARSÁGGAL
A KMKSZ választási sikerei kapcsán Brenzovics László arról beszélt, örülnek annak, hogy bírják a kárpátaljai magyarság támogatását, így folytathatják a már 30 éve megkezdett munkát a kárpátaljai magyarság érdekeinek védelme, az oktatás, a kultúra, a gazdaság fejlesztése érdekében. Hozzátette, a határon túli magyar pártok szavazásra buzdító üzeneteinek őszintén örültek, különösen annak, hogy ebből is azt érezték, a világ magyarsága, a Kárpát-medencei magyarság szolidáris a kárpátaljai magyarságnak a küzdelmeivel.

PestiSrácok

Kapcsolodó cikkek