Čaputová: Malina Hedvig ügye a mai napig egyet jelent a jogállamiság csődjével - Külhoni Magyarok
Felvidék Hírek

Čaputová: Malina Hedvig ügye a mai napig egyet jelent a jogállamiság csődjével

Malina Hedvig ügye a mai napig egyet jelent a jogállamiság csődjével – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a nő ellen elkövetett támadás 15. évfordulója alkalmából. Hozzátette: nem szabad hagyni, hogy a magyar nemzetiségű, akkori diáklányt ért igazságtalanság a feledés homályába vesszen.

Az államfő az évforduló kapcsán emlékeztetett, hogy az etnikai alapú támadás akkor történt, amikor egyre rosszabbá vált a szlovák-magyar viszony. Hozzátette: Zsák Malina Hedvig akkoriban további fenyegetések célpontjává vált, ahelyett, hogy igazságot szolgáltattak volna neki, és rendesen kivizsgálták volna az ügyet.

„Az államapparátus ellene fordult – egy átlagpolgár ellen. Az államhatalmat gyakorlók úgy forgatták ki a törvényt, hogy végül őt akarták bíróság elé állítani, nem pedig azokat, akik megtámadták. Az elkövetőket sohasem vonták felelősségre. Zsák Malina Hedvig pedig az események és a társadalmi légkör nyomása alatt Szlovákián kívül volt kénytelen új otthont keresni. Később ugyan bocsánatkérésben részesült, de ez csak részleges elégtétel mindazokért a megaláztatásokért, amelyeket évekig el kellett viselnie” – olvasható az elnök asszony állásfoglalásában, melyet a szóvivője, Martin Strižinec bocsátott a TASR hírügynökség rendelkezésére.

2006 augusztusában két férfi Nyitrán (Nitra) megvert egy magyar nemzetiségű, szlovák állampolgárságú diáklányt, Malina Hedviget. A sok kérdést felvető ügyet a mai napig nem sikerült lezárni.

Új Szó

Kapcsolodó cikkek