Családtörténeti pályázat indul középiskolás és egyetemista diákok számára - Külhoni Magyarok
Hírek Magyarország

Családtörténeti pályázat indul középiskolás és egyetemista diákok számára

Családtörténeti pályázatot hirdet középiskolás és egyetemista diákok számára a Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet – közölték a szervezők az MTI-vel.

A Kárpát-medencében élő magyar középiskolások és egyetemisták magyar nyelvű, személyes hangvételű pályaműveikkel október 15-ig jelentkezhetnek.

Mint írják, a pályázat célja, hogy a hazai és a külhoni fiatalság körében népszerűsítse a családtörténet iránti érdeklődést és erősítse a kulturális összetartozás érzését a történeti források kutatása, valamint a felmenőktől hallott anekdoták továbbadása segítségével. A forrásanyagok és a családi történetek feldolgozása, rendszerezése során a pályázók maguk is közelebb kerülhetnek egykor élt rokonaik világához.

„A pályaművek témáját különböző családi anekdotákban visszatérő történetek inspirálhatják, többek között első és második világháborús eseményekről, Trianon utáni viszontagságokról, de a kéziratokban fellelt 1956-os tapasztalatok, valamint emigrációs elbeszélések is megihlethetik a pályázót. Bemutatható akár egy izgalmas katonai karrier, meghökkentő értelmiségi siker, tragikus gazdálkodó paraszti sors, vagy akár egy több generáción keresztül őrzött bútor, vagy egy régi fénykép története is” – idézi a közlemény Tóth Bálint Lászlót, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola kutatóját, a pályázat szervezőcsapatának képviselőjét.

A kommüniké emlékeztet, hogy a személyes hangvételű, privát családtörténeti munkák új összefüggésekre és nézőpontokra világíthatnak rá, népszerűsíthetik az emberközeli történelemkutatást, és gazdagíthatják a Kárpát-medence magyarságának tudástárát. A hattagú zsűri a három legkiemelkedőbbnek ítélt kéziratot mindkét jelentkezési kategóriában díjazza.

A szakmai zsűri tagja Papp Sándor történész, a Szegedi Tudományegyetem oktatója; Hahner Péter, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely vezetője; Kálnoky Boris, az MCC Média Iskolájának vezetője; Gali Máté, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely kutatótanára; Szabó Imre MCC-s szakkollégiumi hallgató, a Családtörténeti pályázat ötletgazdája, valamint Tóth Eszter Zsófia történész.

A Családtörténeti pályázat fővédnöke Habsburg Eduard író, Magyarország Szent Székhez és Máltai Lovagrendhez akkreditált nagykövete.

A pályázattal kapcsolatos részletesebb tájékoztatás a www.mcc.hu weboldalon található, a honlapon különböző hasznos anyagokok, egyebek mellett videók és források segítik a jelentkezők munkáját – áll az összegzésben.

MTI

Kapcsolodó cikkek