Deák Dániel elemző: üzenet a külhoni magyaroknak Gál Kinga Fidesz-alelnökké választása - Külhoni Magyarok
Hírek Magyarország

Deák Dániel elemző: üzenet a külhoni magyaroknak Gál Kinga Fidesz-alelnökké választása

A határon túli magyarok számíthatnak a nemzeti kormányra – mondta a Krónikának a Fidesz tisztújító kongresszusát értékelve Deák Dániel elemző, aki szerint ezt üzeni az is, hogy a kormánypárt egyik új alelnöke, Gál Kinga Erdélyből származik.

A budapesti XXI. Század Intézet vezető elemzője lapunknak úgy vélekedett, a Fidesz vasárnapi kongresszusa igazi erődemonstráció volt, és világosan megmutatta, hogy a magyar kormánypárt képes választ adni a XXI. század kihívásaira, világos és koherens világmagyarázattal, illetve erős politikusgárdával bír. „Mindez a balliberális oldalon nemigen van meg, még saját bevallásuk szerint is káderhiánytól szenvednek, nincsen megfelelő, kompetens ember az egyes pozíciókra” – fogalmazott a Fidesz kongresszusát értékelve lapunknak az elemző.

Deák Dániel kiemelte: Orbán Viktor a beszédében kijelölte a kampány fő témáit, így a bevándorlás, a rezsicsökkentés, a járvány és az uniós kérdések kapcsán is világossá tette a jobboldal álláspontját.

„Mindez azért fontos, mert a Fidesz ezekben a kérdésekben a saját szavazótáborán túl is meg tud szólítani szavazókat, míg a baloldal egy szűk kisebbség álláspontját képviseli, így jelentősen romlanak az esélyeik. Ezért is érthetetlen, hogy miközben energiaválság és rezsiválság sújtja Európát, a baloldali miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter miért ellenzi a magyar rezsicsökkentést, ami jelentős tehercsökkentést jelent a lakosságnak” – hangsúlyozta a XXI. Század Intézet elemzője.

Deák Dániel a Fidesz szervezettségére is felhívta a figyelmet, s nyomatékosította, hogy a párt mögött stabil közösség van. „Orbán Viktornak nincsen politikai ellenfele a párton belül, ami a jobboldal hatékony működésének az egyik alapja, így a kongresszuson sem volt kihívója vagy ellenfele” – mondta az elemző. Hozzátette: ez egyébként a baloldal jól működő pártjaira is igaz. Mint mondta, akkor kezd egy párt szétesni és belső válságtól szenvedni, ha a belső viták kirobbannak és például egy tisztújításon végletekig megosztódik a párt. „Korábban például az SZDSZ vagy az MDF végét is az jelentette, hogy a belső villongások megindultak.

A Fidesz esetében ilyenről nincsen szó, Orbán Viktor támogatottsága elsöprő a társadalomban és a párton belül is” – fogalmazott Deák Dániel. A határon túli magyar vezetőkkel való kacsolattartásra vonatkozó kérdésünkre a vezető elemző fontosnak tartotta kiemelni, hogy a kongresszuson az erdélyi magyarság is képviseltette magát, ráadásul a párt egyik új alelnöke, Gál Kinga is Erdélyből származik.

„Ez világos üzenet: a határon túli magyarok számíthatnak a nemzeti kormányra, az minden magyarért felelősnek érzi magát. Ezzel szemben a baloldal továbbra sem törődik a külhonban élő magyarokkal, sőt, a balliberális oldal legerősebb pártja, a Demokratikus Koalíció még mindig jogokat venne el tőlük” – emlékeztetett Deák Dániel. Az elemző szerint a nemzetpolitikai egység nagyszerűen működik a Fidesz és a különféle határon túli szervezetek között, ami garantálja azt is, hogy a magyarok érdekei hatékonyan érvényesülnek a Kárpát-medencében.

„Ennek köszönhetően a legtöbb, Magyarországgal szomszédos országban normalizálódott a magyarság helyzete, hiszen érdekeltté tette őket az Orbán-kormány abban, hogy együttműködjenek Magyarországgal, ne pedig az ellenfelet keressék benne” – állapította meg Deák. Úgy véli, ez a politika nagyon sikeres, ráadásul az anyaország gazdasági erősödésének köszönhetően a határon túli magyarságot is lényegesen jobban tudja támogatni a kormány, mint korábban. „Az erdélyi magyarság számára tehát a Fidesz 2022-es választási győzelme az érdek, ugyanis így garantálható Magyarország, így a határon túli magyarság további erősödése is” – hangsúlyozta a Krónikának a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Krónika

Kapcsolodó cikkek

  • Aki Szabadkát várossá tette

    Hétfőn Szabadkán felavatták Bíró Károly, a város egykori polgármestere a Radić fivérek utcában lévő egykori otthonának falán lévő emléktábláját.