Definiálni kell a nemzetiségi oktatás fogalmát – az Összefogás találkozott az új oktatási államtitkárral - Külhoni Magyarok
Hírek

Definiálni kell a nemzetiségi oktatás fogalmát – az Összefogás találkozott az új oktatási államtitkárral

A Magyar Közösségi Összefogás küldöttsége szerdán Filip Mónikával, az oktatási minisztérium államtitkárával tárgyalt.

„Elmondtuk, hogy a magyar ügyekben szerintünk mire kellene reflektálnia a kormányprogramnak” – fejtette ki Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke. A küldöttség tagja volt Orosz Örs alelnök és Szitás Péter elnökségi tag is.

A minisztériumoknak a hét végéig kell leadniuk javaslataikat a kormányprogramba.

Az Összefogás szerint fontos lenne, hogy a közoktatási törvényben definiálják a nemzetiségi oktatás fogalmát, amiből több jog és lehetőség is származtatható lenne. Ez egyben az oktatási önkormányzatiság megteremtése felé vezető első lépés lehetne.

„Látszólag kis lépésekkel is komoly eredményeket lehet elérni, ha van rá politikai akarat” – véli Szitás Péter egyetemi oktató.

Emellett fontos lenne, ha a következő négy évben sikerülne kiépíteni és megerősíteni a magyar oktatási háttérintézmények rendszerét, hogy módszertani, tartalmi és kutatási potenciállal segítse a magyar oktatásügyet.

„A magyar intézményrendszer bővítése kulcsfontosságú kérdés, adófizetőként jogos elvárásunk, hogy a magyar közösségnek is meglegyenek a háttérintézményei” – tette hozzá Orosz Örs.

Külön kérdés az iskolák finanszírozásának ügye, mivel a fejkvótarendszer nem kedvez a magyar iskolahálózatnak.

Az államtitkár tájékoztatása alapján a szlováknyelv-oktatás reformja a kormányprogram része lesz, további részleteket egyelőre nem tudott megerősíteni.

„Számunkra elsőrangú a párbeszéd fenntartása és a magyar ügyek képviselete. Célunk ugyanaz, a jobb oktatásügy, ezen belül pedig a jobb magyar iskolák, ennek érdekében szakértők bevonásával a jövőben is konstruktív megbeszéléseket fogunk folytatni az erre nyitott kormányzati szereplőkkel” – mondta Mózes Szabolcs.

Ma7

Kapcsolodó cikkek