Döntött a HMDK elnöksége: a Jankovics Róbert-Matijević Olivér „párost” indítják a parlamenti választásokon - Külhoni Magyarok
Hírek

Döntött a HMDK elnöksége: a Jankovics Róbert-Matijević Olivér „párost” indítják a parlamenti választásokon

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) múlt szerdán, május 20-án tartotta soros elnökségi ülését. A tanácskozáson többek között a HMDK képviselőjelöltjeiről is döntöttek: a július 5-ei parlamenti választásokon Jankovics Róbert elnök indul a mandátumért, helyettese Matijević Olivér ügyvezető elnök lesz.

A múlt héten a horvát államfő július 5-ére tűzte ki az előre hozott parlamenti választások időpontját. A horvátországi magyarság számára stratégiai fontosságú, hogy a törvényhozásban a jövőben is megfelelő képviselettel rendelkezzen, ezért a HMDK vezetősége a parlament feloszlatása után összeült, hogy megvitassa, ki legyen a szervezet képviselőjelöltje. Az országos elnökség ülésén parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke, Jankovics Róbert beszámolt a szervezetet érintő aktualitásokról, valamint a hamarosan véget érő mandátuma mérföldköveiről, eredményeiről.

A beszámoló meghallgatása után a következő napirendi pont értelmében az elnökség arról döntött, hogy a parlamenti választáson ki induljon a HMDK színeiben a „magyar” mandátumért. A leendő képviselő személyéről a testület egyhangú határozatot hozott, a jelölt Jankovics Róbert. Az ide vonatkozó törvény értelmében a kisebbségi parlamenti képviselőknek egy helyettest is meg kell nevezniük arra az esetre, ha a mandátumot szerzett személy valami miatt nem tudna eleget tenni megbízatásának. A júliusi választásokon Jankovics Róbert helyettese Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke lesz.

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a HMDK országos elnöksége ismételten bizalmat szavazott nekem, ami ékes bizonyítéka annak, hogy a munka, amit az elmúlt években végeztünk, valóban közösségünk javát szolgálja. Úgy gondolom, hogy az elmúlt négy évben sikerült megerősítenünk a horvátországi magyarságot, ám még bőven van tennivaló. Éppen ezért fontos, hogy július 5-én menjünk el választani, és szavazzunk a HMDK jelöltjeire, hogy folytatni tudjuk a megkezdett munkát – mondta Jankovics Róbert, az érdekvédelmi szervezet képviselőjelöltje.

A képviselőjelölt és helyettese
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) jelöltje Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, aki az elmúlt négy évben a horvátországi magyarság parlamenti képviselője volt. A HMDK vezetősége úgy véli, a 45 éves mérnök parlamenti képviselőként felelős tisztsége betöltésének az időszakában tudását, tapasztalatát és szervezőképességét a horvátországi magyarság szolgálatába állította, és újbóli megválasztása esetén tovább folytatja azt az eredményes munkát, amelyet az elmúlt években végzett.

Ami pedig a képviselő-helyettes személyét illeti, Matijević Olivér okleveles jogász, a HMDK ügyvezető elnöke, az Eszék-Baranya megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke, a Pélmonostori Városi Tanács alelnöke, aki a felelősségteljes posztokon végzett munkájával is bizonyította, hogy a horvátországi magyarság érdekeit szem előtt tartva dolgozik.

Képes Újság

Kapcsolodó cikkek