Döntött a horvát kormány: Jankovics Róbert marad az országos Kisebbségi Tanács egyetlen magyar tagja - Külhoni Magyarok
Hírek

Döntött a horvát kormány: Jankovics Róbert marad az országos Kisebbségi Tanács egyetlen magyar tagja

Augusztus 20-ai ülésén a Horvát Kormány újabb négy évre kinevezte az országos Kisebbségi Tanács (KT) – egy kivétellel – régi-új tagjait a kisebbségi parlamenti képviselők soraiból. A horvátországi magyarságot a következő négy évben is Jankovics Róbert HMDK-elnök fogja képviselni.


A múlt héten újabb bizottsági helyet kapott magyarságunk képviselője: a kormány kinevezte az országos Kisebbségi Tanács tagjává. Ez egy olyan vegyes összetételű grémium, amelyet az itt élő nemzetiségek képviselői, a kisebbségek soraiból kinevezett szakértők, tekintélyes közéleti és egyházi személyiségek alkotnak, valamint tagjaivá válnak a kisebbségek által választott parlamenti képviselők, ez utóbbiak kinevezéséről a múlt heti zárt ülésén döntött a kormány. A kabinet újabb négy évre – egy kivételtől eltekintve – a régi-új tagokat nevezte ki: Milorad Pupovacot, Dragana Jeckovot, Furio Radint, Jankovics Róbertet, Vladimir Bileket, Ermina Lekaj Prljaskajt, Veljko Kajtazit és Anja Šimpraga asszonyt.

A testület hatáskörébe tartozik többek között a kisebbségi szervezetek állami költségvetésből történő anyagi támogatásának a meghatározása.

A magyarság támogatása esetében 2017 óta jelentős növekedést tapasztalhattunk. Jankovics Róbert képviselőnk előző mandátumának a kezdete óta azért dolgozik, hogy a magyar egyesületeknek szánt támogatás emelkedjen, valamint hogy minél több magyar szervezet, kultúregyesület és intézmény részesüljön támogatásban.

Jankovics Róbert, a HMDK elnöke a régi-új tanácstagok kinevezésével kapcsolatban azt mondta, az elmúlt négy évben sikerült elérnie, hogy a HMDK-nak és tagszervezeteinek végre megfelelő támogatásban legyen részük, a továbbiakban is azon lesz, hogy magyar szervezeteink a tevékenységükhöz méltó támogatásban részesüljenek.

Új Magyar Képes Újság

Kapcsolodó cikkek