Döntött a zágrábi Kisebbségi Tanács – újabb rekordnagyságú támogatás a horvátországi magyarságnak - Külhoni Magyarok
Hírek

Döntött a zágrábi Kisebbségi Tanács – újabb rekordnagyságú támogatás a horvátországi magyarságnak

Az április 14-én megtartott elektronikus ülésén döntött a zágrábi Kisebbségi Tanács (KT) az idei állami költségvetésben jóváhagyott összeg elosztásáról a nemzeti kisebbségi egyesületek programjai között. A magyar kisebbség programjaira újabb rekordösszegű támogatást ítéltek meg. Idén még több magyar szervezet kapott támogatást, 9 megyéből 48 egyesület programját, működését támogatja a KT.

A nemzeti kisebbségi szervezeteknek idén az állami költségvetésből összesen 47.594.500 kúna áll rendelkezésükre, 4,2 millióval több, mint 2020-ban.

Ami a magyarság támogatását illeti, 2017 óta jelentős emelkedést tapasztalhatunk; Jankovics Róbert képviselőnk mandátumának a kezdete óta azért dolgozik, hogy a magyar egyesületeknek szánt összegek emelkedjenek, valamint hogy minél több magyar szervezet, kultúregyesület és intézmény részesüljön támogatásban. Munkája nem eredménytelen, idén még több szervezet részesült támogatásban, és az összeg is jelentősen nőtt, különösen, ha a 2017 előtti időszakot vesszük figyelembe.

Jankovics: A rekordösszegű támogatás óriási eredmény, egyben a nagyfokú bizalom megnyilvánulása is közösségünk iránt

– A horvátországi magyar közösség már sok évvel ezelőtt is megérdemelte volna, hogy rendezvényei és a sok önkéntes munkája megfelelő anyagi támogatásban részesüljön. Sajnos csak az elmúlt pár évben sikerült a támogatást megfelelő szintre hozni, és ez az elért nívó az idén tovább emelkedett, hiszen a tavalyi 5,2 millióról 6 millióra nőtt az összeg, azaz 754.000 kúnával többet fordíthatunk kulturális autonómiánk fenntartására és fejlesztésére. A rekordösszegű támogatás óriási eredmény, egyben a nagyfokú bizalom megnyilvánulása is közösségünk iránt. Hogy ez folytatódjon, felhívom minden egyesület vezetőjét, hogy a közösségünk iránt nehezen megszerzett bizalommal ne éljünk vissza, és a jóváhagyott tetemes anyagi támogatást mindenáron és minden körülmények között csakis rendeltetésszerűen használják föl. Ezúton is külön is köszönöm a bizalmat és a megértést Aleksandar Tolnauer úrnak, a zágrábi Kisebbségi Tanács elnökének, a horvátországi magyar közösség nagy barátjának – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke.

Képes Újság

 

Kapcsolodó cikkek