Egy portál tényfeltárását követően megválik tanácsadóitól Marosvásárhely polgármestere - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Egy portál tényfeltárását követően megválik tanácsadóitól Marosvásárhely polgármestere

A Recorder.ro román tényfeltáró portál kedden közzétett marosvásárhelyi videoriportja után Soós Zoltán polgármester a közösségi oldalán bejelentette: megválik két tanácsadójától.

A Recorder.ro félórás videoriportjában felidézte, hogy a 2020-ban függetlenként polgármesterré választott Soós Zoltán a korrupció és a politikai klánok fölötti győzelemnek tekintette megválasztását, és azt ígérte, hogy mandátuma idején a város érdeke fog győzedelmeskedni a pártérdekek és a csoportérdekek fölött.

A portál ugyanakkor a polgármesteri hivatalban titokban rögzített beszélgetések hangfelvételeit mutatta be. Ezekben a polgármester két tanácsadója: Marius Libeg és Ionela Ciotlăuş próbálja rávenni a hivatal különböző osztályainak a vezetőit, hogy alkalmazzanak minél magasabb tisztségben két, a Szociáldemokrata Párt (PSD) kötelékébe tartozó politikust. Egyikük a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatói tisztségébe, másikuk a szociális osztály referensi tisztségébe került versenyvizsgával. Az irodai beszélgetések során elhangzott, hogy a jelöltek profilja szerint alakítják a versenyvizsga-kiírást.

A Recorder.ro szembesítette a hangfelvételekkel az érintetteket is, akik láthatóan zavarba estek. Előbb tagadták, hogy politikai megrendelésre intézkedtek volna, majd azt mondták, hogy tulajdonképpen „fejvadász” feladatokat végeztek. Soós Zoltán a Recorder kamerája előtt azt nyilatkozta, hogy nem volt tudomása tanácsadói eljárásairól.

Pár órával a tényfeltáró riport közlése után a polgármester a közösségi oldalán közölte: elfogadhatatlannak tartja mindazt amire a Recorder fényt derített.

„Azonnali hatállyal elfogadtam Marius Libeg felmondását, és kérvényezni fogom az éppen szabadságon tartózkodó Ionela Ciotlăuş munkaviszonyának megszüntetését is. Biztosítom a marosvásárhelyieket, hogy minden szabálysértésnek meglesz a következménye, illetve arról is, hogy továbbra is az átláthatóság és a törvényesség jegyében visszük véghez a városfejlesztő terveinket” – közölte a polgármester.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80