Elindult a határon túli magyarságot segítő startup honlapja - Külhoni Magyarok
Hírek

Elindult a határon túli magyarságot segítő startup honlapja

Az anyanyelvű egészségügyi ellátás nehézségeire megoldást kínáló platformra külhoni magyar szakemberek és betegek regisztrációját várják.

Veres Márton, a segitseg.ma platform létrehozását kezdeményező Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) elnöke azt mondta, a határon túli területeken a magyar nyelvű egészségügyi, mentálhigiénés és gyógypedagógiai ellátásnak nincs egységes, kereshető online adatbázisa, amely különösen fontos lenne a más nyelvű környezetben élők számára. Az adatbázis három fontos funkciója között említette, hogy regisztrált szakemberekre lehet keresni, fel lehet venni velük a kapcsolatot, a szakemberek egymással is tarthatnak kapcsolatot, valamint egy adott szakterület hallgatói szakmai gyakorlati helyet is kereshetnek a szülőföldjükön.

A honlap tesztüzeme tavaly novemberben indult, február elejéig azon keresztül 200 páciens és szakember között 1200 interakció történt – ismertette a MIK elnöke, aki arra biztatta a külhoni magyar egészségügyi szakembereket és pácienseket, hogy minél nagyobb számban regisztráljanak a felületen. Veres Márton beszámolt arról is, hogy a kezdeményezést jelölték a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket díjazó Highlights of Hungary megmérettetésre.

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára társadalmi innovációnak nevezte a kezdeményezést, amely „online piacteret” hozott létre, egyúttal egy fontos problémára is választ adott.

Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosa a nemzetpolitikai célok szempontjából méltatta a kezdeményezést. A kárpátaljai magyarságra kitérve arról beszélt, hogy jelenleg ez a 150 ezres közösség a legveszélyeztetettebb magyar kisebbség. Kirívó példának nevezte, hogy milyen egészségügyi, közegészségügyi és szociális nyomorúság veszi körül a kárpátaljai magyarságot.

A segitseg.ma program lehetőséget nyúlt az egészségügyi ellátáshoz, tanácsadáshoz és programokhoz anyanyelven való hozzáféréshez, ami nélkülözhetetlen a tíz éve indult nemzetegyesítés megvalósításához is – mutatott rá Grezsa István.

Pazaurek Piros, a HungarianHub – Magyarok Amerikában elnöke a többi között tevékenységüket is bemutatva a kezdeményezéssel való közös munka lehetséges irányait ismertette. A MIK korábban az MTI-vel azt közölte, hogy a projekt megvalósításában partnerük az ITM, a Felvidékről az Artis Centrum, a Melioratio Gyermekfejlesztési Központ, valamint a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, Erdélyből pedig az Erdélyi Rezidens Orvosok Szövetsége.

MTI

Kapcsolodó cikkek