Elkezdték a madéfalvi napköziotthon bővítését - Külhoni Magyarok
Hírek

Elkezdték a madéfalvi napköziotthon bővítését

Bővül a madéfalvi oktatási hálózat infrastruktúrája: elkezdődtek a napközi épületének bővítési munkálatai, amelynek keretében a jelenlegi épület tetőterének átépítésével három óvodai terem, két illemhely és egy raktárhelyiség épül. A magyar kormány a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében nyújt támogatást a beruházásra, melynek teljes értéke 3 800 000 lej.

Madéfalva polgármesteri hivatala közölte: az elmúlt harminc év adatai azt mutatják, hogy Madéfalván folyamatosan 5-6 óvodai csoport működött. A mostani épületbővítés lehetővé teszi, hogy az óvodai csoportok ne szétszórtan legyenek a település különböző részein, hanem egy épületben, nagy udvarral. Ez a szülőknek is segítség, hiszen egy helyre vihetik óvodás és iskoláskorú gyermekeiket – olvasható a közleményben.

„Az önkormányzat számára a legfontosabb az oktatás a településen, a gyerekeknek a képzése, és ehhez az infrastruktúra megteremtése. A 2005-ben elindult folyamat részeként az iskola épületét felújítottuk, majd napköziotthont építettünk, amely saját konyhával rendelkezik, majd megépült az afterschool, amely negyedik osztályig délutáni foglalkoztatást biztosít a diákoknak. Hiányosságaink az óvodai oktatás terén voltak, mert nem rendelkeztünk elegendő tanteremmel. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében az épület bővítésére nyílt lehetőség a magyar kormány támogatásával” – tájékoztatott Szentes Csaba projektmenedzser.

A szakemberek úgy látták, hogy a jelenlegi óvodaépület bővíthető egy szinttel, ahová kialakítható három óvodai terem, két illemhely és egy raktárhelyiség. A munkálatok során külön technikai helyiséget alakítanak a szellőztetőrendszernek, amely az egész épület szellőztetését biztosítja. A terveket az épületet eredetileg is tervező Vallum Kft. készítette Korodi Szabolcs építész vezetésével, a kivitelező pedig az épület eredeti építője, az Impex Aurora Kft. ”

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében a Madéfalvi Római Katolikus Egyházközség kapta a támogatást, így közel egy éves procedúra volt, amíg eljutottunk oda, hogy az egyház hivatalosan beruházó tudott lenni az épületnél” – fogalmazott Szentes Csaba.

A bővítés megkezdését eredetileg a tanév végére tervezték, de a jelenlegi helyzet miatt üresen maradt épületben korábban hozzá tudtak kezdeni a munkálatoknak. A kivitelezőnek nyolc hónap alatt kell elvégeznie a munkát. A beruházás igényének felmerülése és a kivitelezés megkezdése között eltelt három évben jelentősen megnőttek az árak az építőiparban, így jelenleg nem áll rendelkezésre az építkezés befejezéséhez szükséges teljes összeg, de a község vezetői abban bíznak, hogy mire a munkát elvégzik, további támogatásokat is sikerül szerezni – zárul a madéfalvi polgármesteri hivatal közleménye.

Maszol

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke