Erdély kiárusítása: Kelemen Hunor szerint csupán a PNL–PSD-csata része volt Klaus Iohannis kijelentése - Külhoni Magyarok
Hírek

Erdély kiárusítása: Kelemen Hunor szerint csupán a PNL–PSD-csata része volt Klaus Iohannis kijelentése

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti „politikai csatározás részét” képezték Klaus Iohannis államelnöknek a 2020 áprilisában az RMDSZ-re és Erdélyre vonatkozó kijelentései – véli Kelemen Hunor kormányfő-helyettes, az RMDSZ-elnöke, aki szerint az államfő tudta, hogy „semmiféle titkos szövetkezés nem létezett”.

„Semmiféle titkos szövetkezés nem volt, és ezt Iohannis államelnök is tudta. (…) Beszéltem Iohannis elnökkel, és a jövőbe nézünk. Ez nem jelenti azt, hogy a múlt elfelejtődik, mintha mi sem történt volna, de jelenleg az a fontos, hogy lássuk, mit tehetünk együtt, ebben a koalícióban az országért. Tavaly még dilemmában voltam azt illetően, hogy Iohannis elnök kijelentése a PNL és a PSD között zajló politikai harc részét képezte-e, vagy pedig paradigmaváltás volt. Ma már elmondhatom, hogy véleményem szerint a politikai harc része volt, semmi több” – jelentette ki vasárnap Kelemen a Prima TV műsorában.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lett mégis a szövetség Klaus Iohannis államelnök partnere az elnöknek az RMDSZ-re és Erdélyre vonatkozó tavalyi kijelentéseit követően, Kelemen azt válaszolta, hogy az általa vezetett alakulat nem akar részt venni a román pártok között zajló háborúban, és ő bízik abban, hogy a jövőben hasonló dolgok nem fognak megismétlődni.

„A 30 év alatt, ahányszor csak a politikai harctéren bevetették ezeket a témákat, mi mindig azt mondtuk, hogy ez óriási tévedés, senki nem akarja Erdélyt eladni, elszakítani, (…) és mindig kértük politikus kollégáinkat, hogy találjanak más témákat, ne vigyenek bele minket a köztük zajló belső háborúba. A tavaly ez mégis újra megtörtént. Hinni szeretném, hogy ez soha nem fog újra megtörténni, (…) a politikai csatározásnak is bizonyos normális és elfogadható határokon belül kell zajlania” – fejtette ki az Agerpres szerint Kelemen.

Mint ismeretes, az államfő 2020. április 29-én bírálta a Székelyföld autonómistatútumának tervezetét, hangsúlyozva, a Szociáldemokrata Párt segített az RMDSZ-nek abban, hogy átmenjen a javaslat a képviselőházon.

„Jó napot kívánok, PSD! – mondta akkor magyarul az elnök. – Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak. Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserébe?” – fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Egyébként Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Prima Tv-nek adott interjúban kifejtette, szeretné, hogy a jelenlegi koalíció 8 évig kormányon maradna, és azt is kifejtette, kizárt, hogy az elkövetkező négy évben a szövetség törvényhozói bármiféle bizalmatlansági indítványt támogassanak. Kelemen szerint egy kormány hosszú távon, 8, 10 év alatt tudna valójában érdemleges dolgokat megvalósítani, de legalább négy évig kell kormányon maradni, mert ha nem, az katasztrófa lenne az ország és mindenki számára.

Krónika

Kapcsolodó cikkek