„Érezzük az anyaország támogatását” - Külhoni Magyarok
Hírek

„Érezzük az anyaország támogatását”

A vasárnapi horvátországi választásokat követően Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) az elnöke fogja képviselni a mintegy 15 ezres magyar kisebbséget a zágrábi parlamentben, amelyben egy garantált hely jut a magyaroknak. Jankovics Róbertet az új kormány várható összetételéről, a koronavírus-járvány utáni teen­dőkről és a magyar kisebbség helyzetéről kérdeztük.

– Elégedett a választási eredményekkel?
– Nagyon. Olyan támogatást kaptunk az itteni magyar közösségtől, amelyet korábban egyetlen más jelölt sem. Másrészt a várhatóan gyors kormányalakítási folyamat lehetővé teszi, hogy Horvátországnak továbbra is jobbközép kormánya legyen, és a HMDK-nak kulcsfontosságú szerepe legyen az új kormány megalakulásában.

– Ezalatt azt érti, hogy kívülről fogják támogatni a jobboldali horvát kormányt?
– A HMDK nevében az előző négy évben is támogattam Andrej Plenković kormányát, és szinte borítékolható, hogy továbbra is támogatni fogjuk.

– Bár egyértelmű sikert aratott, Andrej Plenković pártja, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nem tud egyedül kormányt alakítani. Milyen összetételű koalícióra számít?
– A HDZ-nek nincs meg a minimális parlamenti többséghez szükséges 76 mandátuma, de valószínűsíthető, hogy a nyolc nemzeti kisebbségi képviselő támogatni fogja, ahogyan a liberális Horvát Néppárt és a Reformisták egy-egy képviselője is. Ők az előző négy évben is partnerei voltak a Plenković-kormánynak. Ezzel meglesz a többség.

– Mit tart az új horvát kormány legfontosabb teendőjének az elkövetkező néhány hónapban?
– A legfontosabb az lesz, ami a választási szlogenjük is volt: a biztonságos Horvátország. Ez biztonságot jelent a koronavírustól, a migrációtól, illetve biztonságot gazdasági és idegenforgalmi szempontból, biztonságot a nyugdíjasoknak.

– A Plenković-kormány jól kezelte a koronavírus-válságot?
– Egyértelműen jól kezelte, ez hozzájárult választási győzelméhez is. Horvátország tökéletesen átvészelte az első hullámot. Mintegy háromezer fertőzöttje és száz halálos áldozata volt eddig a vírusnak. Ahogy az Európai ­Unión belül megkezdődött a határnyitás, s az idegenforgalmi szezon miatt megnőtt a beáramló külföldiek száma, természetesen több kisebb gócpont alakult ki Horvátországban.

– Több ügy is terhelte az elmúlt években Horvátország és Magyarország kapcsolatát. Ilyen a mai napig elhúzódó Mol–INA-ügy. Lenne mit javítani a kapcsolatokon?
– Sajnos nem teljesen stabil ez a kapcsolat, pedig mindkét országnak, illetve a Horvátországban élő magyaroknak és a Magyarországon élő horvátoknak is maradéktalan érdekük lenne a tökéletes együttműködés. A HDZ és a Fidesz között már van egy egészen jó viszony, amit láttunk az Euró­pai Néppárton és az Európai Parlamenten belül is.

– Hogyan értékelné a horvátországi magyarok helyzetét?
– A többi, kisebbségben élő Kárpát-medencei nemzettársainkhoz képest, illetve jogi, politikai és anyagi körülményeinkhez képest egy erős négyesre értékelném a helyzetünket, ha osztályozni kellene. Tehát nem tökéletes, de bízom benne, hogy a politikai széljárás a következő években is lehetőséget ad arra, hogy a horvátországi magyarok kulturális autonómiáját tovább fejlesszük. Bízom benne, hogy a nyelvhasználati jogainkat, a kulturális identitásunkat, a magyar oktatási rendszerünket tovább tudjuk fejleszteni, mint ahogy az utolsó három-négy évben tettük. Alapvetően jó a viszony az itt élő magyar közösség és a horvát többség között.

– Milyen konkrét akadályokkal szembesülnek a nyelvhasználati jogaikat illetően?
– A legnagyobb akadály tulajdonképpen az, hogy a nemzeti kisebbségekre vonatkozó törvény foglalkoztatási részét nem tudtuk az utóbbi években alkalmazni, mert erre vonatkozóan tilalom van érvényben Horvátországban, így azokban a hivatalokban, ahol alulreprezentáltak vagyunk, nem tudjuk javítani a helyzetünket. Hogy jót is mondjak: a nemzeti kisebbségi oktatás szintjén sikerült a horvátországi magyar pedagógusok fórumának elnökét államtitkári szintre emelni a horvát oktatási minisztériumban. Megpróbálunk minden tőlünk telhetőt megtenni azért, hogy a nehézségeket orvosoljuk.

– Milyen a kapcsolatuk az anyaországgal?
– Tökéletes. A horvátországi magyarok tudják és érzik, hogy az Orbán Viktor vezette magyar kormány teljes mellszélességgel kiáll mellettük. Nagyszerű együttműködésünk van a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, a nemzetpolitikáért felelős államtitkárral, a zágrábi magyar nagykövetséggel. Az utóbbi három évben a magyar kormány a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján pályázatokat írt ki horvátországi magyar kis- és középvállalkozók, illetve mezőgazdászaink számára, amelyeket sikeresen lezártunk. Különösen fontos, hogy Horvátország ez ellen semmilyen kifogást nem emelt.

Kottász Zoltán, Magyar Nemzet

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke